Oryginalne kotlety mielone z orzechami

Oryginalne kotlety mielone z orzechami
Kotlety mielone to popularne danie obiadowe. Nie są trudne, a zawsze smaczne. Do tego można jadać je zarówno na ciepło, jak i na zimno jako składnik pysznych kanapek. Jednak nawet najlepsze danie można urozmaicić. W przypadku kotletów urozmaiceniem może być dodanie do nich orzechów włoskich, które sprawią, że posiłek będzie niczym egzotyczne danie.
- Potrzebne składniki spożywcze  - Składniki, z których można stworzyć kotlety mielone, powinny być świeże i dobrej jakości. Wpłynie to pozytywnie na smak dania. Do najważniejszych elementów należą: 
 * 50 dag wieprzowiny mielonej,
 * 1 łyżka bułki tartej,
 * 1 łyżka orzechów włoskich,
 * 1 łyżeczka soku z cytryny,
 * 1 jajko,
 * 1 cebula,
 * pieprz,
 * olej,
 * sól.
- Pierwszy krok- Przygotowaną cebulę obrać z łupinki. Posiekać bardzo drobno. Mięso przełożyć do miski. Powinno ono być bardzo świeże, aby nie dopuścić do zepsucia smaku kotletów. 
- Drugi krok  - Cebulę wrzucić do mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko, orzechy włoskie, sok z cytryny, 2 łyżki oleju i przyprawy. Wymieszać wszystko w jedną, gładką masę, którą będzie można formować w idealne kotleciki. Gotową masę odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 60 minut. 
- Trzeci krok  - Z uzyskanej masy formować kule. Spłaszczyć je dłonią, uzyskując kształt kotlecików.Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, układać na nim mięso i smażyć. Kotlety powinny być dobrze zarumienione z każdej strony, brązowe i chrupiące. 
- Czwarty krok  - Gotowe kotleciki układać na talerzu. Można jadać je z ziemniakami i posypane natką pietruszki lub bez innych dodatków niż ketchup. Smacznego! 


















