Advertising
Zakumaj.pl

Które owoce działają przeciwzapalnie?

Opiekun artykułu: mwieteska
Które owoce działają przeciwzapalnie?

Które owoce działają przeciwzapalnie?

W dobie popularności suplementów diety często zapomina się, że najlepsze dla ludzkiego zdrowia są nie tabletki, lecz składniki naturalne. Owoce mogą nie tylko dostarczyć niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, ale również działać przeciwzapalnie i przeciwrakowo. Warto poznać, które mają najlepsze działanie i zacząć jeść ich więcej niż dotychczas.

Advertising
Advertising
  • Awokado

    Awokado

    Owoc, który już od dawna pojawia się w sklepach, lecz jest nieśmiało jadany. Włączenie go do diety jest dobrym pomysłem, ponieważ zawiera on sporo dobrego tłuszczu. Dodatkową zaletą awokado jest regulowanie poziomu cukru we krwi i ułatwianie komórkom regeneracji. Łagodzą stany zapalne wewnątrz organizmu, z których czasami chory nie zdaje sobie sprawy.

  • Jabłko

    Swojskie jabłko jest wyjątkowo zdrowym owocem, który może zapewnić zdrowie i młodość. Wystarczy 1 jabłko dziennie, żeby zlikwidować stany zapalne w organizmie oraz zmniejszyć ilość szkodliwych wolnych rodników. Jabłka zawierają dużo witaminy C, co sprzyja regeneracji komórek skóry i poprawie odporności.

  • Pomarańcze

    Pomarańcze

    Słodkie albo kwaśne pomarańcze zawierają bardzo cenny składnik o nazwie beta sitosterol. Dzięki niemu hamowany jest rozrost guzów, jak również obniża się poziom złego cholesterolu w organizmie. Z tego powodu powinny go jeść kobiety, które bardzo często mają problem z cholesterolem.

  • Kiwi

    Dobre kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera ogromne ilości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, zabija wolne rodniki, poprawia jakość skóry i zmniejsza ilość złego cholesterolu. Kiwi zawiera również dużo błonnika, który pozwala na poprawę stanu układu pokarmowego.

  • Granat

    Granat

    Granat jada się dość trudno, ze względu na konieczność wybierania ziarenek, jednak warto to robić. Jest to niezwykle zdrowy owoc, który zawiera liczne przeciwutleniacze, chroniące organizm przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo sok z granatów potrafi wpływać na układ krwionośny, zmniejszać ciśnienie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

  • Winogrona

    Winogrona

    Największą zaletą winogron jest wzmacnianie naczynek krwionośnych. Dzięki temu polecane są wszystkim osobom cierpiącym na żylaki albo na problemy ze strony układu krwionośnego. Co więcej, działają oczyszczająco na organizm, usuwając toksyny, które mogłyby powodować choroby oraz stany zapalne. Poprawiają pracę nerek i jelit.

Popularne tagi
  • mity na temat produktów żywnościowych
  • twaróg
  • narządy płciowe
  • słodkie płatki
  • koncentracja
  • układ trawienny
  • antocyjany
  • aloes
  • związki fitochemiczne
  • duszenie
  • dieta a kondycja
  • zalety białka
  • cebula
  • odwadnianie
  • melisa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising