Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne śledzie z cebulą i pomidorami – jak je przyrządzić?

Opiekun artykułu: wikusiama
Smaczne śledzie z cebulą i pomidorami – jak je przyrządzić?

Smaczne śledzie z cebulą i pomidorami – jak je przyrządzić?

Poza karpiem na świątecznym stole można postawić również inne dania rybne. Od jakiegoś czasu pojawia się wśród nich nawet łosoś, jednak zamiast sięgania po rybę, która przez długi czas była egzotyczna, warto skupić się na swojskim śledziu. Podany z odpowiednimi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim biesiadnikom.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed przystąpieniem do krojenia i mieszania konieczne jest zebranie niezbędnych produktów. Muszą znaleźć się wśród nich następujące składniki:
    * 80 dkg śledzi w oleju,
    * 200 g koncentratu pomidorowego,
    * 1 kg cebuli,
    * olej,
    * cukier,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Śledzie dokładnie odsączyć z oleju. Przepłukać lekko pod zimną wodą i przełożyć do miski. Zalać ryby wodą, tak żeby zakryła wszystkie fragmenty, i pozostawić je na 1 godzinę. Można moczyć śledzie jedynie 30 minut, jeżeli jest się wielbicielem bardziej słonych potraw.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wszystkie cebule obrać z łupinek i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę. Kiedy stanie się lekko przezroczysta, dodać do niej koncentrat pomidorowy. Wymieszać wszystko i przez chwilę podsmażać. Dodać pieprz, sól, cukier. Podsmażać 5 minut, po czym przestudzić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ryby odsączyć z wody. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli z koncentratem, wymieszać delikatnie.

    Przełożyć śledzie do słoika i zakręcić naczynie. Śledzie powinny znajdować się w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce, przez 2 dni, dzięki czemu nabiorą odpowiedniego smaku. Po tym czasie można zaserwować je gościom.

Popularne tagi
  • orzechy
  • przepis na dietetyczne pierniczki
  • deser
  • przekąska
  • masła
  • pierogi świąteczne
  • sos
  • zielony barwnik
  • słodkie grzybki
  • margaryna
  • przepis na gwiazdki cynamonowe
  • kminek
  • krem czekoladowy
  • smażenie
  • przepis na uszka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising