Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na ciastka walentynkowe

Opiekun artykułu: ivy
Wymagany czas: 2 godz.
Przepis na ciastka walentynkowe

Przepis na ciastka walentynkowe

Walentynki to idealny moment, żeby upiec ukochanej osobie pyszne ciasteczka. Niekoniecznie muszą one być przeznaczone dla chłopaka. Można nimi uraczyć również rodziców, przyjaciółki, dzieci, każdego, kto budzi ciepłe uczucia oraz lubi słodkości.

Advertising
Advertising
  • Składniki na ciasteczka

    Składniki na ciasteczka

    Aby otrzymać dużo ciasteczek, którymi można obdzielić każdego, do kogo czuje się ciepłe uczucia, należy przygotować odpowiednie produkty. W związku z tym na stole powinno znaleźć się:
    * 700 g mąki pszennej,
    * 125 g margaryny,
    * 125 g masła,
    * 3 jaja,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Warto zadbać, aby jajka i oraz tłuszcze były świeże, co sprawi, że ciasteczka będą nie tylko smaczniejsze, ale także będą mogły być dłużej przechowywane.

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Wszystkie składniki po kolei należy wsypać do szerokiej miski albo na stolnicę. Masła i margaryny nie trzeba wcześniej roztapiać. Powinny być zimne i pokrojone na kawałki, aby łatwiej dawało się je zagniatać. Całość trzeba zagnieść na gładką, jasną masę bez grudek, a następnie owinąć w folię spożywczą albo woreczek foliowy i włożyć do lodówki na 60 minut.

  • Wycinanie ciasteczek

    Wycinanie ciasteczek

    Gdy ciasto będzie dostatecznie wychłodzone, można wyjąć je z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Grubość nie powinna być większa niż 2 milimetry. Ze względu na to, że są to ciasteczka walentynkowe, najlepiej wycinać kształt serduszek. W połowie ciasteczek wyciąć dziurki w środku, drugą połowę pozostawić bez zmian. Po wykorzystaniu całego ciasta można rozpocząć pieczenie. Ciasteczka układa się na blasze przykrytej papierem do pieczenia, po czym wkłada się na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

  • Ozdabianie ciasteczek

    Ozdabianie ciasteczek

    Upieczone na zloty kolor ciastka warto pozostawić do przestygnięcia, a następnie rozpocząć ozdabianie. Ciastka bez dziurek należy posmarować ulubionym dżemem ukochanej osoby, a ciastka z dziurką posypać mocno cukrem pudrem. Następnie części z cukrem układać na częściach z dżemem tak, aby tworzyły jedno ciasteczko. Ładnie wyglądające smakołyki nadają się zarówno na urozmaicenie walentynkowego spotkania, jak i na walentynkowy prezent, który można schować w ozdobionym serduszkami pudełku.

Popularne tagi
  • skorupka
  • przepis na ciasteczka
  • foremka do ciastek
  • forma do babki gotowanej
  • warzywo
  • barwnik spożywczy
  • składniki na sztuczną krew
  • składniki spożywcze
  • ekstrakt z mięty
  • zasady ubijania bitej śmietany
  • aromatyczny ekstrakt
  • kuchnia turecka
  • sezon na grzyby
  • przepis na ciasto z agrestem
  • sposób przygotowania bez
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising