Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na galaretkę winną z bananami

Opiekun artykułu: ewajan
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 15 min.
Przepis na galaretkę winną z bananami

Przepis na galaretkę winną z bananami

O tym, iż galaretka idealnie współgra z alkoholem, nie trzeba chyba przekonywać nikogo, kto miał z nią do czynienia. Dziś przygotujemy pyszne galaretki na bazie białego wina. Będzie to świetna zakąska na najbliższą imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Aby nieco urozmaicić sobie ten deser i sprawić, by oprócz alkoholu znalazło się w nim coś bardziej zdrowego, dorzucimy do niego kilka plastrów banana. Ten prosty deser przygotujesz bez najmniejszego problemu i nie będziesz musiała kupować żadnych drogich, wymyślnych składników. Czasem to właśnie w prostocie tkwi siła, więc gorąco zachęcamy do samodzielnego wypróbowania tego przepisu. Oto on.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 łyżki żelatyny

2 szklanki białego wina

½ szklanki cukru

2 banany

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki żelatyny 2 szklanki białego wina ½ szklanki cukru 2 banany 1 łyżka soku z cytryny
Wskazówki:

Jeżeli zdecydowałaś się na przygotowanie galaretek w silikonowych formach, to po wyjęciu z lodówki zanurz foremkę na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu galaretka nie będzie przywierać do foremki i łatwiej z niej wyjdzie.

  • Przygotuj wszystkie składniki

    Przygotuj wszystkie składniki

    Odpowiednia organizacja to podstawa każdej pracy, a już w szczególności pracy w kuchni. Składników nie będzie dużo, ale i tak lepiej mieć je od razu pod ręką, prawda? Przygotuj odmierzone dwie szklanki białego wina, pół szklanki cukru, przesyp na talerzyk dwie łyżki żelatyny i obierz ze skórki dwa banany. Cała przykra część tego zadania jest już za tobą, teraz zabieramy się za tworzenie.

  • Przygotuj żelatynę

    Do zmieszania żelatyny z winem przygotuj sobie niewielki rondelek, w którym będziesz mogła swobodnie podgrzewać swoją miksturę. Zanim jednak dodasz wino, zmieszaj sypką żelatynę z cukrem. Dopiero po tym dolej do niej pół szklanki wina i odstaw rondelek na bok na kilka minut. Po tym czasie możesz dodać resztę wina i wymieszać. Wstaw rondelek na ogień, aż zawartość zacznie się gotować. Jeżeli całość cukru i żelatyny się rozpuści, możesz wyłączyć ogień i odstawić rondelek do wystygnięcia. Nie wkładaj go od razu do lodówki, gdyż jest zbyt gorący. Możesz wcisnąć do środka odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu galaretka będzie bardziej orzeźwiająca. Cytryna podkręci też smak białego wina.

  • Zajmij się bananami

    W czasie gdy żelatyna nam powoli stygnie, możemy zająć się bananami i pokroić je na plasterki lub w kostkę. Po pokrojeniu umieść je w pucharkach, w których będziesz podawać galaretkę, lub w silikonowych formach do babek.

  • Zalej banany żelatyną

    Zalej banany żelatyną

    Teraz wystarczy, że zalejesz foremki z bananami miksturą żelatynową i pozostawisz wszystko do zastygnięcia. Najlepiej będzie włożyć pucharki lub foremki do lodówki na około 2 – 3 godziny i poczekać, aż galaretka stężeje.

  • Podaj do stołu

    Galaretkę możesz podać zarówno samą, jak i z dodatkiem bitej śmietany oprószonej deserową czekoladą. Smacznego!

Popularne tagi
  • piwna margarita
  • galaretka
  • słodki alkohol
  • napój śliwkowy
  • krwawy cosmopolitan
  • sznaps
  • advocat
  • przechowywanie piwa
  • napój sylwestrowy
  • galaretka alkoholowa w cytrynie
  • migdały
  • napój angielski
  • barwnik
  • limoncello
  • syrop malinowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising