Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na kurczaka we włoskim stylu

Opiekun artykułu: okhan
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na kurczaka we włoskim stylu

Przepis na kurczaka we włoskim stylu

Piersi z kurczaka to jedno z najczęściej przyrządzanych przez nas mięs. Nic dziwnego, są łatwe w obróbce, szybkie w przygotowaniu, smakują dzieciom, a na dodatek idealnie łączą się z wieloma dodatkami, również tymi słodkimi. Z tego kawałka mięsa można również przygotować kilka różnych potraw: roladki, à la schabowe, małe paluszki czy też nuggetsy w grubej panierce. Zazwyczaj jednak po prostu je panierujemy i wrzucamy na patelnię albo marynujemy i wrzucamy do piekarnika. Poniżej natomiast znajdziesz włoską wariację na temat zawijasów drobiowych. To doskonały pomysł na jesienny lub zimowy obiad, który wniesie do twojego domu trochę słonecznej Italii.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 podwójne piersi z kurczaka

1 kulka mozzarelli

3 łyżki zielonego pesto

kilka suszonych pomidorów (w zalewie)

1-2 łyżki jogurtu greckiego

2 jajka

bułka tarta do obtoczenia

sól i pieprz

2 podwójne piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 3 łyżki zielonego pesto kilka suszonych pomidorów (w zalewie) 1-2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka bułka tarta do obtoczenia sól i pieprz
  • Przygotowanie piersi z kurczaka

    Piersi z kurczaka przekrój na dwie lub trzy części, które potem będzie się łatwo dało rozbić. Następnie oczyść je, usuwając z nich białe błonki.Kiedy już kawałki piersi z kurczaka będą dobrze oczyszczone, pora je rozbić. Zawsze rób to delikatnie, gdyż mięso drobiowe nie zachowuje się tak samo jak mięso wieprzowe. Najlepiej na tłuczek nałożyć folię i uderzać ostrożnie, tylko z jednej strony. Na koniec rozbite kotlety z piersi oprósz solą oraz pieprzem. Tej ostatniej przyprawy nie żałuj.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Do miski przełóż około trzech pełnych łyżek pesto i dodaj jedną czubatą łyżkę jogurtu greckiego. Całość razem bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli mieszanina będzie zbyt zbita i gęsta, wówczas nie wahaj się dodać jeszcze nieco jogurtu. Dodaj do pesto oraz jogurtu bardzo drobno posiekaną (lub startą) mozzarellę. Całość jeszcze raz wymieszaj.

  • Zwijanie

    Zwijanie

    Przygotuj rozbite kotlety drobiowe. Każdy z nich z jednej strony posmaruj pesto wymieszanym z serem mozzarella oraz jogurtem greckim. Pamiętaj, żeby zostawić puste brzegi, by farsz potem nie wypłynął. Na zielony farsz dodaj jednego suszonego pomidora odsączonego z zalewy (lub jego pół, jeśli cały okaże się za duży). Następnie zwiń kurczaka w rulon. Jeśli sam kurczak nie będzie chciał się trzymać, wówczas należy spiąć go za pomocą wykałaczek.

  • Smażenie

    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Na talerzu rozkłóć dwa jajka, dodaj trochę soli i pieprzu. Namocz dokładnie każdy z drobiowych zawijasów, uważając, żeby się nie rozwinęły. Następnie panieruj kotlety w bułce tartej. Kładź je na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

  • Serwowanie

    Kurczaka we włoskim stylu podawaj na ciepło, prosto z patelni. Możesz podać go w całości lub też pokroić na plastry, aby zaprezentować piękny, zielono-czerwony farsz. Doskonale będzie pasować do tej potrawy lekka sałatka na bazie oliwek, rukoli, pomidorów oraz oliwy. To włoski promyk słońca na naszych stołach. Smacznego!

Popularne tagi
  • cukier
  • fasolka czerwona
  • rozmaryn
  • parmezan
  • naleśniki
  • filety drobiowe pod pierzynką
  • kuchnia tradycyjna
  • rolada
  • skrzydełka pieczone
  • przysmak wielkanocny
  • przepis na wołowinę z dynią
  • kurczak w marynacie
  • ryby
  • mięo mielone z indyka
  • sezam
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising