Zakumaj.pl

Przepis na obiadowe naleśniki wytrawne

Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 15 min.
Przepis na obiadowe naleśniki wytrawne

Większości z nas naleśniki z dzieciństwa kojarzą się głównie z bardzo cienkimi plackami, które obsypywane były cukrem pudrem lub smarowane domowym dżemem i zawijane w rulon. W miarę dorastania odkrywaliśmy, że nie ma jednego przepisu na naleśniki, a na dodatek, wcale nie trzeba ich jeść tylko na śniadanie i tylko na słodko. Naleśniki są cudowną alternatywną dla obiadu w postaci ziemniaków, surówki i mięsa. Przygotowuje się je szybko i nie potrzeba wcale wiele wprawy, żeby umieć je usmażyć, jeśli tylko przygotuje się ciasto o odpowiedniej konsystencji. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne naleśniki wytrawne, z dodatkiem żółtego sera, pieczarek oraz szynki. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a z pewnością uda ci się w ten sposób mile zaskoczyć rodzinę.

  • Przygotowanie ciasta na naleśniki

    W pierwszej kolejności należy zająć się przygotowaniem ciasta na naleśniki, ponieważ powinno mieć ono potem trochę czasu, żeby odpocząć.Do średniej wielkości miski wbij dwa jajka. Następnie dodaj wodę gazowaną oraz mleko i olej. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, by twoje naleśniki nie były bardzo delikatne, a nieco grubsze, ale bardziej puszyste, wówczas dodaj mniej mleka, a więcej wody mineralnej gazowanej.Kiedy wymieszasz już te mokre składniki, czas dodać suche, czyli mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmiksuj mikserem lub trzepaczką. Ciasto na naleśniki powinno mieć lejącą się konsystencję – taką jak gęsta śmietana. Teraz odłóż ciasto do lodówki i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.

  • Smażenie pieczarek

    Kiedy ciasto będzie odpoczywać, ty zajmij się smażeniem pieczarek. Umyj je i pokrój albo w kostkę, albo w cienkie plasterki, takie jak na pizzę. Następnie pokrój drobno małą cebulkę i wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz (jedna łyżka oleju lub oliwy z oliwek). Pozwól jej się zeszklić, ale uważaj, żeby się nie spaliła, bo wówczas zgorzknieje. Dodaj do cebulki pieczarki, dopraw je solą oraz pieprzem. Pieczarki pod wpływem wody puszczą sól, więc smaż je tak długo, aż w końcu woda wyparuje. Odstaw je, aż trochę przestygną – mogą być ciepłe.

  • Smażenie naleśników

    Kiedy pieczarki będą już gotowe i będą stygły, ty weź się za smażenie naleśników. Pamiętaj, że aby naleśniki wyszły, patelnia powinna być bardzo dobrze rozgrzana. Smaż je z obu stron na złoty kolor, a potem układaj na talerzu.

  • Nadziewanie

    Weź usmażony naleśnik, połóż na nim plasterek szynki, trochę podsmażonych pieczarek z cebulką oraz starty ser. Następnie złóż go w trójkąt. Postępuj tak z każdym naleśnikiem. Kiedy już wszystkie będą miały swoje nadzienie, to podsmaż je na suchej patelni przez kilkanaście sekund, żeby ser mógł się rozpuścić.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Naleśniki podawaj na ciepło. Możesz polać je ketchupem lub sosem czosnkowym, ale dobrze będą także smakować solo. Smacznego!

Czego potrzebujesz:

2 i ¼ szklanki mąki

2 szklanki mleka

1 szklanka wody gazowanej

szczypta soli

2 jajka

2 łyżki oleju

200 gram startego sera

400 gram pieczarek

mała cebulka

10 plastrów szynki (jak na pizzę)

sól i pieprz

2 i ¼ szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki oleju 200 gram startego sera 400 gram pieczarek mała cebulka 10 plastrów szynki (jak na pizzę) sól i pieprz