Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na paluchy wiedźmy (deser na Halloween)

Opiekun artykułu: cichy
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na paluchy wiedźmy (deser na Halloween)

Przepis na paluchy wiedźmy (deser na Halloween)

Halloween to święto wywodzące się z zachodnich krajów anglojęzycznych, gdzie obchodzi się je z prawdziwą pompą. 31 października, czyli dzień obchodzenia Halloween, jest zdecydowanie jednym z najpopularniejszych dni w roku, co skrzętnie wykorzystują także marketingowcy. To właśnie w październiku można kupić przebrania, maski, upiorne słodycze i inne gadżety, które mają przygotować dzieciaki oraz dorosłych na to właśnie święto. W Polsce Halloween wielu osobom kojarzy się negatywnie, a to z powodu 1 listopada, czyli naszych Wszystkich Świętych. Halloween jest często traktowane jako obrazoburczy odpowiednik tego święta, co nie jest prawdą. Jeśli nie należysz do krytyków tego dnia i podchodzisz do niego z uśmiechem, to pewnie chętnie sprawisz radość swoim dzieciom i przygotujesz im pyszne i słodkie paluchy wiedźmy. Choć nie prezentują się one najlepiej, to naprawdę są smaczne.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 ½ szklanki mąki

1 kostka masła (200 gram)

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szczypta soli

½ szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (opcjonalne)

migdały

2 ½ szklanki mąki 1 kostka masła (200 gram) 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (opcjonalne) migdały
  • Mieszanie składników

    Przepis ten jest banalnie łatwy i ma w sobie dużo z ciasta kruchego, dlatego też pamiętaj o jego szybkim zagniataniu.Do średniej wielkości miski wrzuć mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól. Sypkie, białe produkty wymieszaj ze sobą dobrze. Następnie dodaj ekstrakt z migdałów (możesz go pominąć) oraz jajko i po raz kolejny wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę miękkie masło i zagnieć ciasto szybko. Zagniataj do momentu, aż powstanie kulka o jednolitym kolorze. Teraz owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 – 60 minut.

  • Robienie ciastek

    Robienie ciastek

    Wyjmij ciasto z lodówki. Na stole ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz z ciasta odrywaj po kawałku i formuj z nich palce. Powinny być dość cienkie, ponieważ dzięki proszkowi do pieczenia nieco urosną. Palce mogą być jednak długie. Teraz za pomocą wykałaczki czy nożyka zrób linie w miejscach zgięć palców – po trzy wystarczą, ale możesz zrobić więcej. Za pomocą migdała zrób natomiast paznokcie. Możesz użyć całych migdałów (obranych), ich połówek albo samych płatków.

  • Pieczenie ciastek

    Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut. Potem wystudź je na kratce albo na talerzu.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ciastka możesz serwować solo, są już wystarczająco przerażające. Jeśli jednak chcesz, by pasowały jeszcze bardziej do święta Halloween, możesz polać je czerwonym, słodkim sosem albo zrobić plamy z dżemu truskawkowego, które będą imitowały krew. Nie pozostaje nic innego, jak napisać: smacznego!

Popularne tagi
  • przyjęcie halloweenowe
  • długo kulkowe
  • przepis na halloweenową pizzę
  • talerz jednokolorowy
  • śniadanie
  • przystawka
  • hobby
  • ciekawe lampiony
  • dodatek do przekąsek
  • pomysły na dekoracje ścienne
  • klopsy mielone
  • zaproszenie na halloween
  • duszki
  • papryka
  • ozdobna dynia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising