Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na jajeczno-serową pastę do kanapek

Opiekun artykułu: haniszewski
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Przepis na jajeczno-serową pastę do kanapek

Przepis na jajeczno-serową pastę do kanapek

Kto z nas nie lubi rano zjeść pysznych jajek z odrobiną soli? I słusznie, gdyż jajka są prawdziwym źródłem zdrowia i powinniśmy spożywać je regularnie. Zawierają one dużo witamin (m.in. A, D, K) oraz takie mikroelementy, jak wapń, fosfor, żelazo. Dostarczają one nam białka, chronią nasze oczy i skórę przed promieniowaniem słonecznym, skutecznie obniżają ryzyko pojawienia się chorób serca, a poza tym, już dawno obalono krzywdzący dla jajek mit, że należy je ograniczać ze względu na szkodliwy cholesterol. Jedzmy więc jajka i to pod różną postacią, bo sprzyjają one naszym organizmom. Co powiesz na pyszną pastę jajeczną z dodatkiem żółtego sera?

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Składniki na jedno śniadanie dla czterech osób:

6 jajek

25 dag żółtego sera

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego lub 7 łyżek jogurtu greckiego 10%

sól i pieprz

Składniki na jedno śniadanie dla czterech osób: 6 jajek 25 dag żółtego sera 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub 7 łyżek jogurtu greckiego 10% sól i pieprz
  • Gotowanie jajek

    Pamiętaj, żeby jajka wkładać zawsze do garnka z zimną wodą – to sprawi, iż nie pękną one w trakcie gotowania się. Po drugie, ważne jest także, aby ta woda była delikatnie osolona. Nie zmieni to w żaden sposób smaku jajek, ale sprawi, że będzie się je lepiej obierać po wyjęciu z garnuszka.Sześć jajek, najlepiej „zerówek” (czyli od tzw. szczęśliwej kury), ugotuj na twardo. Następnie wyjmij je z wody, odstaw na kilkanaście minut i kiedy trochę przestygną, obierz je.

  • Pozostałe składniki

    Kiedy jajka będą już obrane i będą jeszcze trochę stygły, ty zabierz się za przygotowywanie następnych składników. Pęczek szczypiorku opłucz pod wodą, a następnie bardzo drobno go posiekaj. Żółty ser zetrzyj na tarce – może być o drobnych lub grubych oczkach – to zależy od tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać.

  • Mieszanie pasty

    Do średniej wielkości miski przełóż szczypiorek oraz żółty ser. Zimne jajka pokrój w kostkę i dorzuć je do miski. Następnie dodaj cztery łyżki majonezu oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego albo 7 łyżek jogurtu greckiego 10% (wybierz tę drugą opcję, jeśli jesteś na diecie odchudzającej albo po prostu zdrowo się odżywiasz). Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i spróbuj pasty. Zapewne będzie ona potrzebowała doprawienia solą oraz pieprzem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Pastę jajeczno-serową podawaj w miseczce. Możesz ją udekorować natką pietruszki. Serwuj ją ze świeżym pieczywem – nie potrzeba już do niej masła. To idealne śniadanie dla całej rodziny. Smacznego!

Popularne tagi
  • krakersy
  • potrawy wielkanocne
  • kuchnia
  • dip
  • masło kawowo-migdałowe
  • cząber
  • nabiał
  • ser żółty
  • kulinaria
  • sos sojowy
  • owoce morza
  • pasta na kanapki
  • pasztet wegetariański
  • ser feta
  • przepis na puree z kalafiora
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising