Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na pizzę z patelni

Opiekun artykułu: kklp
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Przepis na pizzę z patelni

Przepis na pizzę z patelni

Każdemu z nas będzie trudno znaleźć w swoim otoczeniu osobę, która nie lubiłaby pizzy. Jest to chyba najbardziej lubiana na świecie potrawa, w której można się zakochać już od pierwszego kęsa, jeśli tylko jest dobrze przyrządzona. A to wszystko za sprawą pysznego ciasta, aromatycznego sosu pomidorowego oraz dobrej jakości sera. Dodatkowo, ten podstawowy przepis na pizzę bardzo łatwo jest modyfikować, dodając te produkty, które chętnie by się zjadło. I tak, pizzę można przyrządzić z pieczarkami, szynką, salami, kiełbasą, cebulą, kukurydzą, kurczakiem, ananasem, owocami morza, papryczkami chili… I wieloma innymi dodatkami, które chcielibyśmy zobaczyć na tym pszennym placku. Pizzę najczęściej zamawiamy i zjadamy na obiad lub kolację. Czasami zdarza nam się ją przyrządzić w domu, ale nigdy na śniadanie, gdyż czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i samego pieczenia jest po prostu za długi. Można jednak przyrządzić pizzę szybko i bez piekarnika. W jaki sposób? Przekonajcie się sami.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2 duże porcje

Na ciasto:

250 gram mąki

¼ łyżeczki cukru

½ łyżeczki soli

łyżeczka oliwy z oliwek

½ łyżeczki drożdży instant

½ szklanki ciepłej wody

Na sos:

¾ słoiczka koncentratu

po szczypcie soli, pieprzu, oregano, bazylii, cukru

łyżeczka oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

Na pizzę:

150 gram żółtego sera

kilkanaście oliwek czarnych (lub inne, ulubione dodatki, np. kukurydza, ananas, papryka)

kilka plastrów salami

2 duże porcje Na ciasto: 250 gram mąki ¼ łyżeczki cukru ½ łyżeczki soli łyżeczka oliwy z oliwek ½ łyżeczki drożdży instant ½ szklanki ciepłej wody Na sos: ¾ słoiczka koncentratu po szczypcie soli, pieprzu, oregano, bazylii, cukru łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Na pizzę: 150 gram żółtego sera kilkanaście oliwek czarnych (lub inne, ulubione dodatki, np. kukurydza, ananas, papryka) kilka plastrów salami
  • Wyrabianie ciasta

    W pierwszej kolejności należy zabrać się za wyrabianie ciasta. Ponieważ chcemy, by wszystko działo się szybko, to zamiast świeżych drożdży użyjemy tych instant, z małej torebeczki.

    W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, drożdże instant, oliwę z oliwek, sól oraz wodę (wlewaj ją stopniowo, żeby zobaczyć, kiedy będzie jej już wystarczająco). Całość zacznij wyrabiać. Gnieć ciasto przez kilka minut, aż poczujesz, że jest elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem dodatków.

  • Dodatki

    Do miski wlej trzy czwarte małego słoiczka koncentratu pomidorowego dobrej jakości. Dodaj szczyptę suszonego oregano, bazylii, soli, pieprzu oraz cukru. Potem dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw go jeszcze.

    Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser. Oliwki pokrój na okrągłe plasterki. Uszykuj salami.

  • Smażenie

    Smażenie

    Na ogniu postaw suchą patelnię. Pozwól jej się bardzo dobrze rozgrzać.Podrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj tak, by utworzyć kształt okręgu. Jeśli ci się nie uda, pomóż sobie talerzem i „wytnij” okrągły placek. Połóż ciasto na rozgrzanej patelni i smaż je przez około 3 – 4 minuty. Sprawdź, czy od spodu się zarumieniło. Jeśli tak, to przerzuć placek na drugą stronę i posmaruj go sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Następnie wysyp ser, salami i oliwki, a patelnię przykryj pokrywką. Smaż placek na małym ogniu przez około 4 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Tak samo postępuj w przypadku drugiego placka. Pizza z patelni jest gotowa. Podawaj ją z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!

Popularne tagi
  • smażone tofu
  • miękka kukurydza
  • sposób na miękką kukurydzę
  • śniadanie na ciepło
  • masło czosnkowe
  • banan
  • dodatek do obiadu
  • czerwona cebula
  • fast food
  • przystawki
  • mozzarella
  • smakołyk
  • domowy fast food
  • przepis na ziemniaki z parmezanem
  • skrzydełka w marynacie
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising