Przepis na sałatkę z kurczakiem curry

Przepis na sałatkę z kurczakiem curry
Choć curry zazwyczaj uznajemy za jedną przyprawę, to powinniśmy wiedzieć, że tak naprawdę jest kompozycją wielu przypraw, takich jak chociażby chilli, kolendra, kminek, pieprz, a także kurkuma, która nadaje znanemu nam curry charakterystyczne żółte zabarwienie. Nazwa tej przyprawy w naszych regionach świata odnosi się do specyficznego sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Dzisiaj przekonasz się, że kurczak przyprawiony curry nie jest tylko nieco egzotycznym sposobem na obiad, ale może być również dodatkiem do pysznej sałatki.
- Marynowanie kurczaka- Pierwszy krok, jaki musisz wykonać, to marynowanie kurczaka. Zależy nam, aby jak najbardziej przeszedł aromatem przyprawy curry. Jedną podwójną pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę (około 3 centymetrów), a następnie wrzuć do miski. Dopraw solą, pieprzem, wlej 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek oraz dosyp łyżeczkę przyprawy curry. Całość wymieszaj, przykryj szczelnie folią lub jakąś pokrywką, a następnie odstaw do lodówki. 
- Gotowanie ryżu- Dwa woreczki ryżu ugotuj zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie przegotować, bo wówczas sałatka będzie zbyt miękka i niesmaczna. Po wyjęciu z wody ryż odcedź i pozostaw, aby całkowicie wystygł. 
- Przygotowanie pozostałych składników- Puszkę kukurydzy odcedź. Pięć jajek ugotuj w osolonej wodzie na twardo, a następnie pozostaw je do ostygnięcia. Potem obierz je i pokrój w kostkę, ale nie bardzo drobną. 
- Smażenie kurczaka- Po 30 – 60 minutach (może marynować się dłużej) wyjmij kurczaka z lodówki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim kurczaka przez kilka minut, aż będziesz miała pewność, że nie jest surowy. Zdejmij go z patelni i przełóż na talerz, żeby również przestygnął. 
- Komponowanie sałatki  - Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe oraz zimne, możemy wziąć się za komponowanie sałatki. Do większej miski wsyp wszystkie produkty i zamieszaj je, a następnie dodaj około czterech łyżek dobrej jakości majonezu, łyżeczkę curry (możesz dodać mniej, jeśli nie chcesz, by sałatka była ostra) i w razie potrzeby sól oraz pieprz. Podawaj na półmisku. Smacznego! 















