Advertising
Zakumaj.pl

Letnia sałatka z liści rzodkiewki

Opiekun artykułu: tachikoiwa
Letnia sałatka z liści rzodkiewki

Letnia sałatka z liści rzodkiewki

Zazwyczaj kupując rzodkiewkę, wykorzystuje się jedynie czerwone kulki, a liście wyrzuca albo oddaje zwierzakom do zjedzenia. Jednak warto wiedzieć, że liście rzodkiewki również są jadalne. Mogą stać się podstawą bardzo dobrej sałatki z pikantnym sosem. Oto ciekawy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Świeże składniki są niezbędne do tego, żeby móc stworzyć smaczną sałatkę. Wśród niezbędnych elementów musi znaleźć się:
    * 1 pęczek rzodkiewki,
    * 1 sałata lodowa,
     1 opakowanie kiełków rzodkiewki,
    * 1 mały oscypek,
    * 2 ogórki małosolne,
    * 3 łyżki ziaren słonecznika.
    Dla poprawy smaku można wykonać sos z następujących składników:
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka octu winnego,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 1 łyżeczka koperku.

  • Pierwszy krok

    Sałatę i rzodkiewkę dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć. Odciąć czerwone części rzodkiewki i odłożyć na bok. Liście porwać na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z liśćmi sałaty, najlepiej robić to palcami, dłużej zachowają świeżość, niż gdy kroimy przy użyciu noża.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pozostałą część rzodkiewki pokroić na plasterki. Ogórka obrać ze skórki, jeżeli się jej nie lubi, i również pokroić na kawałki. Podobnie postąpić z oscypkiem, który powinien przyjąć formę niewielkich kostek. Kiełki należy przepłukać w zimnej wodzie, ale nie za długo.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, aż przybiorą złocisty kolor. Ostudzić je. W tym czasie wszystkie składniki przełożyć do jednej miski. Wsypać chłodne już ziarna i delikatnie zamieszać, po czym przejść do wykonania sosu.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Oliwę przelać do szklanki, dodać musztardę, ocet, posiekany koperek. Można doprawić dodatkowo bazylią albo lubczykiem. Wymieszać wszystko aż do powstania jednolitej konsystencji, po czym polać sałatkę i dopiero wtedy wymieszać ją dokładniej. Podawać zaraz po przygotowaniu, z chlebem albo z dowolnym zimnym mięsem.

Popularne tagi
  • natka pietruszki
  • dodatek
  • zielone oliwki
  • zdrowa przekąska
  • oscypek
  • jajka na twardo
  • tęczowa sałatka owocowa
  • pomidorki koktajlowe
  • przepis na sałatkę z kapusty
  • jajko
  • krakersy
  • orzechy
  • torellini serowe
  • danie dietetyczne
  • przepis na pikantną sałatkę ananasową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising