Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na tort czekoladowy z naleśników

Opiekun artykułu: bigmuta
Przepis na tort czekoladowy z naleśników

Przepis na tort czekoladowy z naleśników

Naleśniki to przysmak znany wszystkim od dzieciństwa. Już babcie i mama przygotowywały go nam zarówno na śniadania, jak i obiady. Naleśniki są pożywne, a co więcej, stanowią doskonałą bazę. Można wypełnić je dowolnym nadzieniem: serem, konfiturą, owocami, ale także mięsem i kapustą z grzybami – wszystko zależy od gustu oraz rodzinnych tradycji. Mało kto jednak wie, że naleśniki można układać jak warstwy makaronu do lasagne: jeden naleśnik, sos, drugi naleśnik, sos… i tak (prawie) bez końca. Jeśli jesteś czekoladowym i naleśnikowym łasuchem, sprawdź poniższy przepis na naleśnikowy tort czekoladowy.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

175 g mąki

½ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

4 łyżki oleju

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 ½ szklanki mleka

230 ml śmietany 36%

4 łyżki cukru pudru

polewa czekoladowa lub 100 g rozpuszczonej czekolady

świeże owoce do dekoracji

Wskazówki:

Zamiast kakao możesz dodać do ciasta naleśnikowego np. zmiksowanego banana. W ten sposób tort uzyska inny smak.

  • Ciasto na naleśniki

    Ciasto na naleśniki

    Przepisów na ciasto naleśnikowe jest tyle, ile gospodyń domowych. Możesz skorzystać z zaproponowanych proporcji albo wykorzystać swoje sprawdzone – wiele zależy od mąki, wielkości jajek oraz pojemności szklanki. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao. Następnie, w oddzielnym naczyniu, zmieszaj ze sobą składniki mokre: olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Potem połącz ze sobą składniki suche z mokrymi i całość dokładnie wymieszaj, aż do powstania jednolitej masy. Przed smażeniem odstaw ciasto do lodówki na około 30 minut, żeby odpoczęło.

  • Smażenie

    Smażenie

    Na pewno znasz odpowiednią technikę smażenia naleśników, więc usmaż je tak, jak zazwyczaj. Musisz pamiętać, że w tym przypadku naleśniki powinny mieć mniej więcej taką samą średnicę i grubość. Usmażone naleśniki (z tej porcji wyjdzie ich sporo) pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się nadzieniem do twojego tortu.

  • Przygotowanie nadzienia

    Nadzienie tortu naleśnikowego będzie proste, ale bardzo smaczne. Śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem ubij na sztywną pianę (możesz dla pewności wspomóc się śmietan-fiksem). Ubijając śmietanę, cukier dodawaj powoli i stopniowo.

  • Tort

    Tort

    Na naleśniku rozsmaruj dwie czubate łyżki bitej śmietany, pozostawiając puste brzegi. Połóż na to kolejny naleśnik i powtarzaj tę czynność aż do wyczerpania składników. Następnie udekoruj wierzch tortu bitą śmietaną i owocami (np. truskawkami), a całość polej gotową polewą czekoladową albo rozpuszczoną czekoladą. Smacznego!

Popularne tagi
  • panierowanie
  • rozbijanie jajek
  • paluszki drożdżowe
  • sok z buraków
  • pstrąg w ziołach
  • kasza kuskus
  • kwiat
  • sposoby gotowania ziemniaków
  • wino białe
  • sól
  • ekstrakt z mięty
  • domowa masa marcepanowa
  • święta
  • danie obiadowe
  • smażenie warzyw
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising