Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na wiosenną sałatkę z roszponki i fety

Opiekun artykułu: litman
Przepis na wiosenną sałatkę z roszponki i fety

Przepis na wiosenną sałatkę z roszponki i fety

Początek wiosny sprawia, że wiele osób decyduje się na zmianę diety lub walkę z zimową nadwagą. W takiej sytuacji stałym elementem jadłospisu stają się sałatki warzywne. Lekkie, wiosenne i bardzo zdrowe, a do tego występujące w różnorodnych kombinacjach. Jedną z oryginalniejszych i smaczniejszych jest sałatka z roszponką i fetą.

Advertising
Advertising
  • Składniki sałatki

    Składniki sałatki

    Sałatka wiosenna powinna być wykonywana ze świeżych produktów i najlepiej zjeść ją w całości w dniu przygotowania. Dzięki temu ma najwięcej walorów odżywczych. Do przygotowania dania potrzebne będą:
    * 200 g sera feta,
    * 50 g roszponki,
    * 1 pomidor,
    * 1/2 rzepy,
    * 4 rzodkiewki,
    * 1 szczypiorek,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * sól,
    * pieprz (opcjonalnie).
    Można wykorzystać do sałatki zarówno zwykły szczypiorek, jak i z cebuli dymki, który ładnie się prezentuje wśród pozostałych składników.

  • Krok pierwszy

    Roszponkę należy umyć i osuszyć delikatnie, np. pomiędzy dwoma papierowymi ręcznikami. Najlepiej kupić świeże warzywo, a nie pakowane w folię, ponieważ nie ma ono ani odpowiedniego zapachu, ani nawet dobrego wyglądu. Jest to istotne, zwłaszcza kiedy chce się podać sałatkę gościom, na przyjęciu lub w czasie świąt wielkanocnych jako urozmaicenie tradycyjnych dań.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidora sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Nie jest to konieczne, jednak dzięki temu nie ma obawy, że skórka pomidora utknie w żołądku. Poza tym nie wszyscy lubią, kiedy przesuwa się im ona pomiędzy zębami.Obrane pomidory pokroić w kostkę i podobnie jak roszponkę wrzucić do miski.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rzodkiewki, rzepę i szczypiorek umyć. Posiekać każde z warzyw na mniejsze kawałki niż pomidor i wrzucić je do miski. Wlać oliwę, doprawić solą oraz pieprzem, po czym zamieszać wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.Ser feta pokroić w drobną kostkę. Można również zakupić już pokrojony ser, jednak kostki w nim są zazwyczaj większe, co może przeszkadzać w jedzeniu. Sałatka może być podawana od razu po przygotowaniu. Jeśli dla kogoś wersja bezmięsna jest mało sycąca, może dodać do niej podsmażoną w przyprawach i pokrojoną na kawałki pierś kurczaka.

Popularne tagi
  • oliwki czerwone
  • pieczarki marynowane
  • sok cytrynowy
  • sól
  • jajko sadzone
  • sałatka z komosy ryżowej
  • gruszka
  • przepis na sałatkę z cukinii
  • pierś z indyka
  • surówka z kapusty i marchewki
  • cebula prażona
  • anchois w oleju
  • zioła
  • sałatka z ogórkiem
  • gorczyca
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising