Advertising
Zakumaj.pl

Faszerowane i kolorowe przysmaki wielkanocne

Opiekun artykułu: antek
Faszerowane i kolorowe przysmaki wielkanocne

Faszerowane i kolorowe przysmaki wielkanocne

Wielkanoc to dobry okres, żeby wypróbować nowe przepisy na ciekawe podanie jajek. Nie tylko mogą one urozmaicić wielkanocny stół, ale również zachwycić zaproszonych gości. Idealnie nadają się do tego jajka faszerowane, które apetycznie mienią się kolorami.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Przygotowanie smacznych, kolorowych jajek wymaga skompletowania odpowiednich składników. Są to:
    * 10 jaj,
    * 1/2 kg pieczarek,
    * 10 dag szynki,
    * 10 dag sera żółtego,
    * 1 pęczek koperku,
    * 1 natka pietruszki,
    * 2 łyżki ketchupu (można użyć przecieru pomidorowego),
    * 1 łyżka masła,
    * 1 mały słoik majonezu,
    * sól,
    * pieprz.
    Poza produktami spożywczymi należy przygotować również kilka barwników spożywczych lub paczkę barwników do jajek, w której zazwyczaj znajduje się 5 kolorów.

  • Pierwszy krok

    Wszystkie jajka ugotować na twardo, a następnie ostudzić i obrać ze skorupek. Gdy są już ich pozbawione, przekroić je na połowę do uzyskania 20 części, z których delikatnie trzeba wyjąć żółtka i przełożyć je do osobnej miski. Po rozdzieleniu żółtka od białka, w osobnych miskach przygotować barwniki, według instrukcji podanej na opakowaniu. Do barwników wkłada się białka i pozostawia je na 25 – 30 minut.

  • Drugi krok

    W czasie gdy białka są poddawane farbowaniu, można przejść do przygotowania farszu. Żeby jajka były bardziej kolorowe, można wykonać kilka rodzajów. Do każdego niezbędna będzie część żółtek. Należy zgnieść je widelcem lub zmiksować na gładką masę, a następnie podzielić na kilka części i wykonać farsz w różnych kolorach i smakach.

  • Farsz pieczarkowy

    Farsz pieczarkowy

    Pieczarki umyć i drobno pokroić, a następnie przysmażyć na maśle. Dodać do rozgniecionych żółtek i dobrze wymieszać widelcem. Jak każdy farsz, również ten można zmiksować, żeby konsystencja była bardziej gładka.

  • Farsz serowy

    Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do żółtek, dołączyć 1 łyżeczkę majonezu i intensywnie mieszać łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Farsz szynkowy

    Farsz szynkowy

    Szynkę pokroić na bardzo drobne kawałki. Dodać do żółtek i doprawić solą oraz pieprzem. Dołożyć 1 łyżeczkę ketchupu lub przecieru pomidorowego. Zamieszać do powstania jednolitej masy.

  • Farsz ziołowy

    Przygotowany koperek, szczypiorek oraz pietruszkę trzeba bardzo drobno posiekać. Następnie dodać do jajek, dołączyć majonez i intensywnie mieszać do powstania gładkiej masy. Doprawić solą i pieprzem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie 30 minut od włożenia białek do barwników można je wyjąć, położyć na papierowym ręczniku i poczekać, aż wyschną. Następnie do każdego białka wkładać łyżeczką jeden z przygotowanych farszów. Układać na dużym talerzu, podawać zaraz po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • przygotowanie dietetycznych pączków
  • jajko plastikowe
  • dekorowanie domu
  • tradycja meksykańska
  • faworki drożdżowe
  • kartka
  • koszyczek wielkanocny
  • dodatki
  • marshmallow
  • żółty filc
  • jajko zwierzątko
  • igła
  • matka
  • wielkanoc
  • szpilka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising