Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna zupa dyniowa z ryżem – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: jackstratford
Pyszna zupa dyniowa z ryżem – jak ją przyrządzić?

Pyszna zupa dyniowa z ryżem – jak ją przyrządzić?

Póki jesień trwa i tym samym dynie są ogólnie dostępne, warto przygotować pyszną zupę dyniową. Aromatyczna, delikatnie kremowa oraz pełna dodatków sprawia, że staje się jednocześnie obiadem i deserem. Pieści podniebienie, powodując, że z nie można odejść od stołu bez dokładki. Aby przygotować tak dobrą zupę, dobrze jest skorzystać z poniższego przepisu. Zapraszamy!

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki.

    Niezbędne składniki.

    Podstawą każdego dania są odpowiednie składniki. Dobra jakość oraz świeżość to zazwyczaj gwarancja smaku, z której nie warto rezygnować. Żeby przyrządzić zupę, potrzebne są:
    * 1 kg dyni,
    * 2 marchewki,
    * 2 cebule,
    * 2 pietruszki,
    * 1 szklanka ryżu,
    * 500 g ziemniaków,
    * 50 ml oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * imbir.

  • Pierwszy krok

    Do średniego wielkości garnka wlać wodę. Posolić 1/2 łyżeczki soli. Gdy zacznie się gotować, wsypać ryż. Przez 8 – 10 minut pozwolić mu się gotować, po czym wyłączyć ogień, a garnek przykryć, pozostawiając ryż do spęcznienia.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Dynię umyć, przekroić na pół i pozbawić ją pestek. Obrać ze skórki, a miąższ posiekać na mniejsze kawałki.Również ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać ze skórek oraz pokroić w kostkę. Cebulę pozbawić łupinek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną na drobne kawałki cebulę i przyrumienić. W czasie kiedy cebula się podsmaża, do dużego garnka wrzucić kawałki dyni, ziemniaków, marchewki, pietruszki. Dodać cebulę i sól. Zalać całość 3 litrami wody, po czym włączyć gaz i gotować przez 20 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po upływie odpowiedniego czasu zupę przelać do blendera i zmiksować na krem. Następnie znowu przelać do garnka i podgrzewać jeszcze 5 minut.

    Przed uzupełnieniem nią talerzy uzupełnić je ryżem i dopiero wtedy zalać zupą. Podawać, póki zupa jest bardzo gorąca. Smacznego!

Popularne tagi
  • menu
  • papryka słodka
  • wołowina
  • przepis na zupę pomidorową
  • przyprawa
  • seler naciowy
  • drób
  • marchewka
  • krem brokułowy
  • kość wołowa
  • pestki słonecznika
  • kolacja
  • wiosenna zupa
  • krem pieczarkowy
  • jak ugotować zupę pomidorową
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising