Pyszne spaghetti z cukinią – jak je przyrządzić?

Pyszne spaghetti z cukinią – jak je przyrządzić?
Jednym z ciekawszych sposobów na podanie makaronu jest wykonanie spaghetti z cukinią. Nie tylko jest smaczne, lecz również ciekawie wygląda, ponieważ cukinia nadaje jedzeniu lekko zieloną barwę. Ze względu na to, że wraz z wiosną pojawiają się pierwsze – początkowo niewielkie – cukinie, dobrze jest wykorzystać je do przyrządzenia pysznego dania z makaronu.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Aby spaghetti udało się zgodnie z oczekiwaniami, konieczne jest przygotowanie świeżych składników spożywczych, wśród których muszą znaleźć się: 
 * 250 g makaronu spaghetti,
 * 250 ml śmietany,
 * 3 cukinie,
 * 4 ząbki czosnku,
 * 1 papryczka ostra,
 * 1 pęczek natki pietruszki,
 * ser parmezan,
 * oliwa z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
- Krok pierwszy  - Cukinie dokładnie umyć. Odciąć końcówki z łodyżką, a resztę warzywa pokroić w kostkę. Na patelni o wysokich brzegach podsmażyć 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek. Gdy stanie się ciepła, wrzucić cukinię i przysmażyć ją, aż lekko zbrązowieje. 
- Krok drugi  - Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę prosto do cukinii. Papryczki umyć, przekroić na pół i pozbyć się ziarenek. Posiekać na drobne kawałki i również wrzucić na patelnię. Wymieszać wszystkie składniki.Do śmietany dodać dużo posiekanej natki pietruszki, pieprz oraz sól. Wymieszać najpierw w szklance, a następnie przelać ją na patelnię. Wymieszać. Przypraw powinno być sporo, aby sos nie był mdły. Gotować przez 3 – 5 minut. 
- Krok trzeci  - W garnku, w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu. Odcedzić go i przelać zimną wodą. Rozłożyć w równych porcjach na talerzach i polać dokładnie jeszcze gorącym sosem. Parmezan zetrzeć bezpośrednio na każdą porcję, pozwalając mu się rozpuścić delikatnie. Podawać i zjadać ze smakiem. 


















