Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny dżem porzeczkowy na zimę

Opiekun artykułu: placebo
Pyszny dżem porzeczkowy na zimę

Pyszny dżem porzeczkowy na zimę

Dżem porzeczkowy to jeden z najzdrowszych dżemów. Zawiera mnóstwo witaminy C, dzięki czemu nadaje się idealnie do jedzenia jesienią i zimą, kiedy niezbędne jest poprawianie odporności. Ze względu na to, że sezon na porzeczki jest już blisko, warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli na cieszenie się przysmakiem przez cały rok. Podajemy go w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Chociaż wykonanie dżemu wydaje się niektórym skomplikowane i czasochłonne, a do tego wymagające dużej ilości składników, mija się to z prawdą. Potrzeba czasu, lecz składników niewiele. Oto one:
    * 2 kg czarnej porzeczki,
    * 1 cytryna,
    * 2 opakowania cukru żelującego 3:1,
    * 1 szklanka cukru (opcjonalnie).
    Ze względu na to, że czarna porzeczka bywa lekko kwaśna i nie jest tak słodkim owocem, jak truskawki albo gruszki, dżem z niej może być nieco kwaśny. Cukier może dodać dżemowi więcej słodyczy, jednak jego dodanie to kwestia indywidualnego smaku.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie posiadane porzeczki dokładnie umyć pod zimną wodą, uważając, żeby ich nie zmiażdżyć palcami. Oderwać gałązki i oczyścić z ewentualnych listków, które mogą być zaplątane pomiędzy owoce. Wsypać owoce do dużego garnka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do porzeczek wsypać zawartość obu opakowań cukru żelującego. Zamieszać – najwygodniej robić to drewnianą łyżką – po czym włączyć gaz pod garnkiem. Zagotować i pozwolić owocom bulgotać przez 3 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cytrynę przekroić na dwie części i z obu wycisnąć cały sok. Wlać go do gorących porzeczek. Na tym etapie można dodać również cukier, jeżeli chce się uzyskać słodszy smak, ale nie jest to konieczne.

    Wymieszać. Użyta cytryna nada dżemowi nie tylko lepszy smak, ale również ładniejszy koloryt. Gotować 5 minut.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wyparzyć słoiki. Nakładać do nich dżem aż po sam brzeg, ale tak, żeby dało się zakręcić pojemniczek. Po zakręceniu ustawić słoiki do góry dnem na 5 – 10 minut. Nie jest konieczne pasteryzowanie dżemu. Dzięki użytemu cukrowi żelującemu możliwość pojawienia się pleśni jest znacznie mniejsza. W podobny sposób można wykonać również dżem z czerwonej porzeczki.

Popularne tagi
  • marynowana czerwona cebula
  • gorzka czekolada
  • kolendra
  • cukier żelujący
  • jarzębina
  • przetwory z dyni
  • grzyby w oleju
  • skuteczne otwieranie słoika
  • ogórek gruntowy
  • owoc
  • pasteryzacja na zimno
  • kołdra
  • kulinaria
  • właściwości miodu
  • tarka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising