Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny dżem z borówek amerykańskich – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: piotrstrzecki
Pyszny dżem z borówek amerykańskich – jak go zrobić?

Pyszny dżem z borówek amerykańskich – jak go zrobić?

Smakowite borówki amerykańskie mogą być zarówno dodatkiem do ciast, galaretek i bułeczek drożdżowych, jak również stać się elementem smacznych przetworów. Dżem borówkowy może zostać jednym z ulubionych, zarówno do codziennego użytkowania na kanapkach, jak i zimą jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Oto sposób, jak go przyrządzić.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby wykonać dobry dżem, potrzebne są dobre składniki spożywcze. Do najważniejszych należą:
    * 4 szklanki borówek,
    * 2 szklanki cukru,
    * 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny,
    * 1 laska wanilii (opcjonalnie).
    Poza tym niezbędne jest zaopatrzenie się w niewielkie słoiki, w których będzie można przechowywać dżem.

  • Etap pierwszy

    Etap pierwszy

    Wszystkie borówki umyć pod zimną, bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Usunąć ewentualne resztki listków oraz inne zabrudzenia.

  • Etap drugi

    Do garnka wrzucić 3 szklanki borówek. Pozostałe owoce rozgnieść widelcem i dopiero wtedy dodać je do naczynia. Włączyć mały ogień pod garnkiem i gotować borówki przez 10 minut, cały czas mieszając.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Kiedy borówki będą już lekko rozgotowane, dosypać do nich cukier, a następnie dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Jeśli chce się użyć laski wanilii, należy ją rozkroić i oczyścić z ziarenek, po czym wrzucić oba elementy do garnka.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Dżem gotować przez 20 minut. Trzeba go cały czas mieszać, żeby nie przypalił się i nie przywarł do dna. Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć laskę wanilii z dżemu.Słoiki wyparzyć gorącą wodą. Uzupełnić je dżemem do pełna, ale tak, żeby dało się zakręcić słoik. Ułożyć wszystkie składniki pod kocem albo kołdrą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Schować w spiżarni i korzystać w chwilach chęci na coś smacznego.

Popularne tagi
  • liście dębu
  • gorzkie kakao
  • spiżarnia
  • sezon truskawkowy
  • cebula
  • miód akacjowy
  • przepis na marmoladę śliwkową
  • sposób na masło dyniowe
  • karmel
  • jadłospis
  • przetwory z truskawek
  • marmolada pomarańczowo-ananasowa
  • zalewa octowa
  • dodatek na kanapki
  • czas przechowywania grzybów
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising