Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?

Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?
Zazwyczaj myśląc o spaghetti, ma się w głowie tradycyjny obraz – makaron i sos pomidorowy – a jednak dobrze jest spróbować odmiany. Makaron z awokado może być właśnie taką odmianą. Smaczny, nietypowy, idealny zarówno na obiad z całą rodziną, jak i na dietetyczną, zdrową kolację. W poniższym artykule prezentujemy doskonały, sprawdzony przepis.
- Niezbędne składniki spożywcze  - Żeby przyrządzić pyszne danie, trzeba zadbać o świeże składniki, które zaważą na smaku obiadu. Do najważniejszych elementów należą: 
 * 1 awokado,
 * 1 garść rukoli,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 10 dag sera żółtego,
 * 15 dag boczku,
 * 2 łyżki ziaren słonecznika,
 * makaron spaghetti lub świderki,
 * pieprz,
 * sól,
 * olej.
- Krok pierwszy- Do garnka wlać wodę. Posolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżeczkę oleju. Zagotować, po czym wrzucić do gotującej się wody makaron i pozostawić w wodzie 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić na sitku. 
- Krok drugi  - Boczek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wrzucić na nią boczek, przysmażając, aż stanie się mocno brązowy.W czasie kiedy boczek będzie na patelni, zająć się pozostałymi składnikami. Rukolę umyć, awokado obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się pestki, po czym pokroić je w kostkę. Tak samo, w kostkę, pokroić 1/2 żółtego sera. 
- Krok trzeci  - Słonecznik oraz pozbawiony łupinki, posiekany czosnek prażyć na patelni. Następnie wrzucić do blendera wraz z awokado oraz pokrojonym na kawałki żółtym serem. Miksować przez 30 sekund. Doprawić pieprzem oraz solą i przez 1 – 2 sekundy ponownie miksować. 
- Krok czwarty  - Makaron przełożyć na talerz – albo na talerze – i polać masą z awokado. Posypać całość rukolą, a następnie ułożyć boczek, zetrzeć na porcje ser żółty oraz posypać czosnkiem i słonecznikiem. Od razu po takim ozdobieniu podawać. 


















