Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?

Opiekun artykułu: kasiasopata
Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?

Pyszny makaron z awokado – jak go zrobić?

Zazwyczaj myśląc o spaghetti, ma się w głowie tradycyjny obraz – makaron i sos pomidorowy – a jednak dobrze jest spróbować odmiany. Makaron z awokado może być właśnie taką odmianą. Smaczny, nietypowy, idealny zarówno na obiad z całą rodziną, jak i na dietetyczną, zdrową kolację. W poniższym artykule prezentujemy doskonały, sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić pyszne danie, trzeba zadbać o świeże składniki, które zaważą na smaku obiadu. Do najważniejszych elementów należą:
    * 1 awokado,
    * 1 garść rukoli,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 10 dag sera żółtego,
    * 15 dag boczku,
    * 2 łyżki ziaren słonecznika,
    * makaron spaghetti lub świderki,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Do garnka wlać wodę. Posolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżeczkę oleju. Zagotować, po czym wrzucić do gotującej się wody makaron i pozostawić w wodzie 10 – 15 minut, w zależności od przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić na sitku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Boczek pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju i wrzucić na nią boczek, przysmażając, aż stanie się mocno brązowy.W czasie kiedy boczek będzie na patelni, zająć się pozostałymi składnikami. Rukolę umyć, awokado obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się pestki, po czym pokroić je w kostkę. Tak samo, w kostkę, pokroić 1/2 żółtego sera.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Słonecznik oraz pozbawiony łupinki, posiekany czosnek prażyć na patelni. Następnie wrzucić do blendera wraz z awokado oraz pokrojonym na kawałki żółtym serem. Miksować przez 30 sekund. Doprawić pieprzem oraz solą i przez 1 – 2 sekundy ponownie miksować.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Makaron przełożyć na talerz – albo na talerze – i polać masą z awokado. Posypać całość rukolą, a następnie ułożyć boczek, zetrzeć na porcje ser żółty oraz posypać czosnkiem i słonecznikiem. Od razu po takim ozdobieniu podawać.

Popularne tagi
  • sos z cukinią
  • sos do makaronu
  • zdrowe odżywanie
  • makaron z dynią
  • przyprawa uniwersalna
  • marynata
  • lasagne wegetariańska
  • gorgonzola
  • produkty spożywcze
  • lasagne bolognese
  • limonka
  • zapiekanka z makaronu spaghetti
  • brokuły
  • grzybiarz
  • spaghetti z alkoholem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising