Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?

Pyszny pieczony ser brie – jak go zrobić?
Ser pleśniowy to prawdziwy przysmak. Dobrze sprawdza się jako element kanapek, sałatek, a nawet dodatek do mięs na ciepło. Nie tylko z dodatkami ser pleśniowy brie może smakować doskonale. Bardzo dobry jest w wersji pieczonej i gorącej – dosłownie rozpływa się w ustach.
- Niezbędne produkty spożywcze  - Aby przyrządzić pyszny przypieczony ser, niezbędne jest zebranie odpowiednich składników spożywczych. Wśród nich znajdują się: 
 * 4 serki brie po 50 g,
 * 1/2 szklanki mąki,
 * 1/2 szklanki sosu z żurawiny,
 * 1/2 szklanki bułki tartej,
 * 1 jajko,
 * 1 łyżka wody,
 * olej.
- Krok pierwszy  - Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, a do głębokiego talerza wbić jajko. Rozbić je z mlekiem na płynną masę. Można dodać odrobinę dowolnych przypraw, jeśli lubi się ostrzejsze smaki. 
- Krok drugi  - Serek odpakować z papierka, po czym w całości, bez przekrawania go moczyć najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Po zrobieniu pierwszej panierki jeszcze raz obtoczyć go w jajkach i bułce tartej. Będzie to zabezpieczenie przed wyciekaniem sera na zewnątrz. 
- Krok trzeci  - Olej przelać na patelnię i podgrzać mocno. Układać na nim pokryty panierką ser i smażyć, aż panierka z obu stron będzie mocno brązowa.Usmażony serek odkładać na talerz włożony papierem do pieczenia, żeby nadmiar tłuszczu został wchłonięty przez papier. Sos żurawinowy zmiksować, po czym podawać smażony ser razem z odrobiną sosu. Niepowtarzalny smak gwarantowany. 


















