Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?

Jak przygotować malinowo-limonkową wodę mrożoną?
Wiosną i latem, jeżeli jest bardzo gorąco, pragnie się jedynie orzeźwienia. Tym samym częściej sięga się po zimne napoje, często słodzone i gazowane. Od lat lekarze przypominają, że nie są to produkty korzystne dla zdrowia – dostarczają konserwantów do organizmu, zbędnego cukru, powodują tycie. Aby tego wszystkiego uniknąć, warto przerzucić się na smakowe wody mrożone. Oto przepis na jedną z nich.
- Jakie składniki są potrzebne?  - Żeby zrobić orzeźwiającą wodę, potrzebnych jest kilka składników, które zapewnią jej odpowiedni smak oraz kolor. Są to przede wszystkim: - * maliny, - * 2 limonki - * woda mineralna niegazowana, - * lód. - Przydadzą się również: - * słoik o pojemności 1 litra, - * rozgniatacz do owoców. 
- Krok pierwszy  - Limonki dokładnie umyć pod bieżącą, gorącą wodą. Pokroić na ćwiartki, a następnie rękami wycisnąć z nich jak najwięcej soku prosto do czystego słoika. Resztek limonki nie wyrzucać do kosza, lecz również wrzucić do słoika. Następnie wsypać maliny, dodając ich tyle, żeby wypełniły słoik w 1/3 objętości. Docisnąć rozgniataczem, żeby puściły trochę soku. 
- Krok drugi  - Do tak przygotowanego słoika wsypać kostki lodu, żeby wypełniły pozostałą część naczynia. Zacząć dolewać powoli wodę mineralną. Całość lekko wymieszać, używając długiego patyczka do szaszłyków. Słoik wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc, żeby mieć pewność, że napój będzie dobrze zmrożony. 
- Krok trzeci  - Gotowy, mocno zmrożony napój można zacząć z powodzeniem popijać, przelewając go do wysokich szklanek. Jeżeli w słoiku jeszcze został lód, będzie działał niczym sitko, które sprawi, że owoce nie dostaną się do szklanki. Jednak jeśli lód zdołał się roztopić, warto przelewać picie przez sitko o niewielkich oczkach. Na koniec ozdobić słomką i gotowe – smaczne orzeźwienie w upalny dzień jest gwarantowane. 


















