Advertising
Zakumaj.pl

Sałatka Cezar z kurczakiem – smaczny dodatek

Opiekun artykułu: zajki
Sałatka Cezar z kurczakiem – smaczny dodatek

Sałatka Cezar z kurczakiem – smaczny dodatek

Sałatka Cezar to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. Można ją przyrządzić na różne sposoby i zawsze jest tak samo smaczna i pasująca do innych potraw. Poniżej przedstawiamy bardzo dobrą, wiosenną wersję z grillowanym kurczakiem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty

    Potrzebne produkty

    Do wykonania sałatki niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, najlepiej świeże i zakupione tego samego dnia, szczególnie jeśli chodzi o warzywa. Żeby przygotować potrawę, trzeba zebrać:
    * 1 główkę sałaty rzymskiej,
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 12 pomidorów koktajlowych,
    * 50 g parmezanu,
    * 100 g małych grzanek,
    * 1 podwójną pierś z kurczaka.
    Ze względu na to, że sałatka najlepiej smakuje z odpowiednim sosem, warto przygotować również:
    * 4 łyżki oliwy,
    * 1 łyżkę octu winnego,
    * 1 łyżkę soku z cytryny,
    * sól,
    * pieprz.

  • Pierwszy krok

    Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pozbyć się tłustych części. Natrzeć solą i pieprzem – można również odrobiną papryki – i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować, aż mięso stanie się mocno przyrumienione. Zdjąć z patelni, pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić na plasterki lub na mniejsze kostki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Sałatę wypłukać pod zimną wodą, osuszyć i porwać na kawałki. Najlepiej używać do tego własnych palców i nie kroić sałaty nożem. Dzięki temu o wiele dłużej zachowa świeżość. Wszystkie listki wrzucić do szerokiej miski.Pomidory koktajlowe również umyć i wysuszyć, po czym przekroić w ćwiartki. Dodać je do sałaty, zamieszać, wrzucić kawałki kurczaka. W tym momencie można również wrzucić grzanki – szczególnie dobrze smakują czosnkowe – jeśli są kupne. Jeśli robi się je samodzielnie, należy natrzeć 1 kromkę chleba czosnkiem, pokroić ją na małe kawałeczki, a następnie podsmażyć na patelni do zarumienienia. Własnoręcznie wykonane są bardziej aromatyczne.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Aby przygotować sos, trzeba ubić oliwę z oliwek z sokiem cytrynowym, octem i przyprawami. Gdy będą już dobrze wymieszane, można polać sosem całą sałatkę i lekko ją wymieszać. Posypać startym parmezanem i podawać.Sałatka Cezar jest bardzo dobra zarówno jako dodatek go posiłku, jak i jako posiłek sam w sobie.

Popularne tagi
  • sos tabasco
  • kuchnia rosyjska
  • sos słodko-kwaśny
  • odżywianie
  • kotlety mielone
  • pieczeń wieprzowa z jabłkami
  • gulasz wieprzowy z piwem
  • tradycja
  • kiełbasa
  • wątróbka drobiowa
  • ryby
  • bakłażan pieczony
  • dip
  • nadzienie
  • piersi z kurczaka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising