Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna zupa z soczewicy z boczkiem

Opiekun artykułu: sindi
Smaczna zupa z soczewicy z boczkiem

Smaczna zupa z soczewicy z boczkiem

Choć soczewica nie jest niczym tajemniczym, jest rzadko używana w kuchni. Od czasu do czasu doda się ją do sałatki albo urozmaici sos kilkoma ziarnami, ale poza tym rzadko się o niej pamięta. Jest to duża strata dla jadłospisu, ponieważ soczewica posiada duże walory smakowe oraz zdrowotne. Co istotne, jest również bardzo pożywna i miska zupy z soczewicy może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przyrządzenie smacznej zupy wymaga zebrania równie smacznych składników. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się następujące elementy:
    * 250 g soczewicy,
    * 200 g boczku wędzonego,
    * 1 l bulionu (najlepiej warzywnego),
    * 4 marchewki,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 3 cebule,
    * 2 puszki pomidorów,
    * 1 seler naciowy,
    * 1 łyżka oregano,
    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * 4 – 5 kromek chleba (na grzanki).

  • Pierwszy krok

    Soczewicę wsypać do garnka i zalać ją wodą w taki sposób, aby wszystkie ziarenka zostały nią dokładnie przykryte. Postawić garnek na kuchence, włączyć średni płomień palnika i gotować przez 3 minuty. Po ugotowaniu odcedzić przy pomocy sitka.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Boczek pokroić w niewielkie kostki. Podobnie postąpić z selerem. Cebulę obrać z łupinek, a następnie posiekać w tzw. piórka. Czosnek również obrać z łupinki. Marchewkę umyć, obrać ze skórki i posiekać na drobne kawałki razem z czosnkiem.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do dużego rondla albo do średniej wielkości garnka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Rozgrzać je. Wrzucić na olej cebulę, boczek oraz 1/2 z posiadanej porcji czosnku. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do podsmażonych składników dodać pozostałą oliwę, pomidory z puszki, czosnek, oregano, marchewkę, soczewicę, sól i pieprz, po czym zalać wszystko bulionem. Gotować pod przykryciem 30 – 40 minut, aż do zmięknięcia marchewki.W czasie kiedy zupa się gotuje, pokroić chleb na niewielkie kostki. Patelnię lekko naoliwić, rozgrzać, a następnie przysmażyć chleb, tworząc grzanki. Po wypełnieniu zupą talerzy obiadowych posypać danie grzankami.

Popularne tagi
  • kość wieprzowa
  • jesienny obiad
  • przepis na zupę z cukinii z fetą
  • śląski żur
  • zdrowe odżywianie
  • zupa gulaszowa
  • potrzebne składniki
  • odżywianie
  • zupa warzywna
  • mięso drobiowe
  • zupa gryczana
  • zupa rzodkiewkowa
  • piekarnik
  • papryczka chilii
  • żurek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising