Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne beztłuszczowe bułeczki z marmoladą

Opiekun artykułu: stary
Smaczne beztłuszczowe bułeczki z marmoladą

Smaczne beztłuszczowe bułeczki z marmoladą

Dieta wciąż kojarzy się wielu osobom z całkowitym zakazem jedzenia słodyczy. Istotnie, nie powinno się spożywać ich w nadmiarze, jednak nie oznacza to, że nie można zjeść wówczas niczego dobrego. Trzeba ograniczyć ilość cukru, ograniczyć lub wyłączyć z deseru tłuszcz, czyli na przykład skorzystać z podanego poniżej przepisu na niskokaloryczne babeczki z marmoladą.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby wykonać smaczne bułeczki, potrzebne są odpowiednie składniki, wśród których najważniejsze są:
    * 50 g drożdży piekarskich,
    * 3 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * marmolada.
    Zamiast marmolady jako nadzienia można użyć również budyniu albo ulubionego dżemu, najlepiej o niskiej zawartości cukru.

  • Pierwszy krok

    Mleko podgrzać w rondelku. Nie można doprowadzić do jego zagotowania, płyn powinien być jedynie ciepły. Przelać mleko do miski i pokruszyć do niego drożdże, wymieszać dokładnie.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do mleka z drożdżami wsypać cukier, wymieszać dokładnie. Następnie zacząć dosypywać mąkę, nieprzerwanie łącząc składniki, aż uzyska się jednolitą konsystencję, bez grudek. Po dokładnym wyrobieniu ciasta zostawić je na 30 minut, żeby urosło.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie odpowiedniego czasu jeszcze raz wyrobić ciasto dłonią i zostawić na kolejne 5 minut. Dzięki temu bułeczki będą bardzo puszyste.Gdy ciasto delikatnie spęcznieje, można przejść do wykonywania bułeczek. W tym celu należy odrywać niewielkie kawałki ciasta, palcami tworząc z niego placuszek. Na samym środku nałożyć 1 łyżeczkę marmolady i zgiąć placek na pół, sklejając jego brzegi.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Bułeczki układać na blasze do pieczenia przykrytej papierem, w równych odstępach, pozwalających deserowi na kolejny wzrost. Pozostawić bułki na kolejne 5 minut i dopiero po tym czasie wsunąć blachę do piekarnika. Powinien być nagrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza.Przysmak piec przez 20 – 25 minut, aż do zarumienienia się bułek. Po upieczeniu wystudzić, a następnie konsumować albo na podwieczorek, albo na drugie śniadanie.

Popularne tagi
  • alergia
  • przyprawa do dyni
  • białko
  • dobre pieczywo
  • miód
  • dodatki do ciasta
  • chleb z cieciorki
  • przepis na śniadanie dla dziecka
  • przekąski na ciepło
  • chleb pszenny
  • kuchnia brazylijska
  • ciasto z owocami
  • chleb wieloziarnisty
  • masło
  • dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising