Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne muffinki z Oreo

Opiekun artykułu: pilzak
Smaczne muffinki z Oreo

Smaczne muffinki z Oreo

Popularność ciasteczek Oreo była i jest dla niektórych zaskakująca. Inni zajadają się nimi namiętnie, nie wyobrażając sobie lepszego deseru ani lepszych ciastek. Wyraziste w smaku, nadają się bardzo dobrze do wykorzystania ich jako elementu składowego muffinek. Z pewnością ich dodanie do babeczek sprawi, że wielbiciele Oreo uznają je za drugi najlepszy deser na świecie.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Upieczenie dobrych muffinek może się udać tylko, jeśli posiada się dobre składniki na ciasto oraz na krem. Do wykonania ciasta potrzebne są:
    * 250 g mąki,
    * 130 g cukru,
    * 100 g kropelek czekoladowych,
    * 30 g kakao,
    * 150 ml mleka,
    * 80 ml oleju,
    * 4 ciasteczka Oreo,
    * 3 jajka,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Do wykonania kremu przyda się:
    * 250 ml śmietanki kremówki,
    * 100 g mascarpone,
    * 4 łyżki cukru pudru,
    * 2 ciasteczka Oreo,
    * 12 ciasteczek czekoladowych.

  • Pierwszy krok

    Do miski wsypać suche składniki: kakao, mąkę, kropelki czekoladowe oraz drobno posiekane ciasteczka i proszek do pieczenia. Wymieszać składniki ze sobą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier, olej oraz mleko. Zamieszać, po czym przelać całość do suchych składników, stopniowo wyrabiając z nich gładkie ciasto. Powinno być ciemne, pachnące kakao oraz dobrze napowietrzone. Gdy zaczną pojawiać się niewielkie pęcherzyki powietrza, to znak, że jest gotowe.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gotowym ciastem napełnić papilotki do pieczenia babeczek do 3/4 ich wysokości. Ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 – 25 minut. W tym czasie przygotować krem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Ciasteczka zmiksować w blenderze na drobny pył. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać mascarpone, a następnie ciasteczka i cały czas mieszać. Gotowym kremem udekorować upieczone i ostudzone muffinki.

    Ciasteczka Oreo przeciąć na pół i każdą połówkę ułożyć na czubku babeczki. Podawać od razu po przygotowaniu albo włożyć na 5 minut do lodówki. Smacznego.

Popularne tagi
  • kuchnia
  • blacha
  • muffinki z oreo
  • cukier puder
  • babeczki z czekoladą
  • oliwa z oliwek
  • przygotowanie ciasta
  • kąpiel parowa
  • babeczki jabłkowo-cynamonowe
  • babeczki dyniowo-czekoladowe
  • babeczka z czekoladą
  • babeczki z jabłkiem i cynamonem
  • masa
  • przysmak
  • wypieki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising