Advertising
Zakumaj.pl

Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: dzielnik
Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Smaczny barszcz na słodko – jak go przyrządzić?

Barszcz czerwony stanowi jedną z najpopularniejszych zup, jaka pojawia się na polskich stołach. Jest jadany z różnymi dodatkami i zazwyczaj mocno doprawiany ziołami. Jednak od czasu do czasu warto odejść od tradycyjnej formuły i przygotować barszcz, który będzie bardziej słodki niż ziołowy, ale nadal smaczny.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Wykonanie smacznego barszczu może być niezwykle proste, jeśli tylko wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 7 buraków,
    * 3 jajka,
    * 3 łyżki mąki,
    * 3 łyżki śmietany 30%,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1 łyżeczka masła,
    * 1/2 łyżeczki octu,
    * 2 l wody,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie buraki dokładnie umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Przełożyć do garnka i zalać wodą. W osobnym garnuszku ugotować jajka na twardo.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy buraki zmiękną, należy zabielić zupę śmietaną. Aby nie doszło do jej zwarzenia się w zupie, najlepiej odlać 1 chochelkę wywaru do szklanki i dodać śmietanę. Wymieszać dokładnie, a dopiero potem wlać do zupy. Zamieszać i doprowadzić do zagotowania. Dopiero wtedy można dodać mąkę, rozmieszaną wcześniej w 3 – 4 łyżkach wody.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po dodaniu mąki zagotować po raz kolejny i gotować 5 minut. Dodać masło, ocet, sól oraz cukier. Jeśli 1 łyżka to za mało, można dodać więcej, każdy ma swój indywidualny smak i trzeba się nim kierować.Barszcz można podawać od razu, do każdej porcji dodając obrane ze skorupki i pokrojone w ćwiartki jajko. Jednak dla lepszego smaku zupy warto pozostawić ją na 3 – 4 godziny, aby smak zdołał się przegryźć.

Popularne tagi
  • sól
  • zupa czerwona
  • chleb ciemny
  • zupa ziemniaczano-porowa
  • zupa żurek świąteczny
  • masło
  • przepis na okroszkę
  • kuchnia polska
  • mleko
  • witamina c
  • pikantna zupa
  • krem ze szparagów
  • orzeźwiająca zupa
  • koperek
  • szczaw
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising