Zakumaj.pl

Smaczny sos ziołowy do mięsa – jak zrobić?

3.0 (razem głosów: 3)
Smaczny sos ziołowy do mięsa – jak zrobić?

Mięso z sosem smakuje dwa razy lepiej niż bez sosu, natomiast z sosem ziołowym każde danie to prawdziwa poezja smaków. Jego przygotowanie nie jest trudne, a składniki nie są skomplikowane, dlatego warto spróbować, zrobić, a potem wykonywać coraz częściej, zarówno do mięsa – zwłaszcza pieczonego – jak i do warzyw.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Świeże składniki to podstawa dobrego sosu. Wśród nich powinny znaleźć się następujące elementy:
    * 500 ml jogurtu greckiego,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1 papryczka chili,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 4 cebule dymki,
    * 2 łyżki kolendry,
    * 2 łyżki mięty,
    * 2 łyżki koperku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ogórka umyć, obrać ze skórki. Zetrzeć dokładnie na tarce o oczkach średniej wielkości. Cebulę dymkę posiekać na drobne kawałeczki. Oba warzywa wrzucić do średniej wielkości miski.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ząbek czosnku obrać z łupinki, bardzo drobno pokroić albo przecisnąć przez praskę prosto do miski. Papryczkę chili przekroić na pół, pozbyć się ziarenek i pokroić na małe kawałki, dodać do reszty warzyw.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie zioła dokładnie posiekać i wrzucić do miski wraz z innymi składnikami. Zalać wszystko jogurtem greckim i bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Ponownie zamieszać.

    Można schłodzić w lodówce przez 10 minut, a następnie podawać do mięsa. Doskonale komponuje się zarówno z mięsem na zimno, jak i na ciepło.