Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na pyszne grzyby w zalewie octowo-miodowej

Opiekun artykułu: emopunk
Wymagany czas: 1 godz.
Prosty sposób na pyszne grzyby w zalewie octowo-miodowej

Prosty sposób na pyszne grzyby w zalewie octowo-miodowej

Dla grzybiarzy nastała właśnie piękna pora. W końcu będą mogli chodzić po lesie, zbierać grzyby, a następnie zmieniać je w smakołyki, które docenią wszyscy wielbiciele leśnych darów. Grzyby w zwykłej zalewie mogą stać się nudne po kilku latach, dlatego można pokusić się o odświeżenie kuchni i spiżarni poprzez przegotowanie grzybów w zalewie o posmaku miodu. Oryginalnie? Oczywiście, ale w dalszym ciągu w związku z Matką Naturą.

Advertising
Advertising
  • Czego będziesz potrzebować?

    Czego będziesz potrzebować?

    Wykonanie grzybów w smacznej zalewie wymaga poświęcenia temu trochę czasu, jednak przede wszystkim wymaga przygotowania następujących składników:

    * 2 kg grzybów,

    * 4 szklanki wody,

    * 1 szklanka octu,

    * 2 łyżki miodu,

    * 3 łyżki soli,

    * 4 łyżki cukru,

    * gorczyca,

    * pieprz czarny,

    * liście laurowe.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Do garnka, który jest w stanie pomieścić zebrane grzyby, wlać wodę oraz wsypać sól, pamiętając, że na 1 litr wody przypada 1 łyżeczka soli. Tak przegotowany garnek postawić na palniku i włączyć średni płomień.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W czasie kiedy woda będzie dochodziła do wrzenia, przebrać grzyby, odrzucając te, które nie są w dobrym stanie. Wybierać należy przy tym mniejsze egzemplarze, które będą dobrze prezentowały się w słoikach. Odciąć im trzonki, po czym wrzucić wszystkie wybrane grzybki do gotującej się wody i gotować przez 10 – 15 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy grzybki będą się gotowały, przygotować zalewę do ich zalania. Sięgnąć po garnek i wymieszać w nim ocet, wodę, 3 łyżki soli, 4 łyżki cukru oraz miód. Zamieszać nieznacznie, po czym postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.

  • Czwarty krok

    Kiedy grzybki oraz zalewa będą gotowe, można przejść do uzupełniania nimi wyparzonych pod gorącą wodą słoików. Włożyć do nich grzyby odsączone z wody, dodać gorczycę, ziarna pieprzu i liście laurowe – do każdego ze słoików – a następnie zalać jeszcze gorącą zalewą. Zakręcić mocno słoiki i postawić do góry dnem. Można owinąć je ręcznikiem i pozostawić do pasteryzacji na kilka godzin, a po jej zakończeniu odstawić w chłodne miejsce.

Popularne tagi
  • otwieranie słoika
  • wykorzystanie grzybów
  • jarzębina
  • dżem pomarańczowy
  • słoik
  • porzeczka
  • przepis na dżem jabłkowy
  • dżem z głogu
  • wiosna
  • laska wanilii
  • woreczek foliowy
  • owoce sezonowe
  • sposób pasteryzacji
  • ketchup z cukinii
  • dżem truskawkowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising