Advertising
Zakumaj.pl

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Opiekun artykułu: paabloo
Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę?

Zielona herbata jest od kilku lat niezwykle popularna. Uważa się ją za źródło młodości, urody oraz szczupłej sylwetki, o czym mają zaświadczać Azjatki, zwłaszcza Japonki, pijące zieloną herbatę od pokoleń. Takie efekty kuszą niejedną kobietę spoza Azji do spróbowania zielonego specyfiku. Jednak żeby herbata faktycznie miała oczekiwany wpływ na zdrowie i urodę, trzeba ją odpowiednio parzyć.

Advertising
Advertising
  • Temperatura wody

    Temperatura wody

    Pierwszą, bardzo ważną sprawą podczas przygotowywania zielonej herbaty jest temperatura wody. Powszechnym błędem, nawet w kawiarniach i herbaciarniach, jest zalewanie zielonej herbaty wrzątkiem. To powoduje, że nie uzyskuje ona odpowiednich właściwości oraz walorów smakowych.Wodę w czajniku trzeba co prawda doprowadzić do wrzenia, jednak nie zalewa się nią herbaty od razu. Odpowiednia temperatura wody dla zielonej herbaty to 60 – 80 stopni Celsjusza.

  • Przygotowanie liści

    Przygotowanie liści

    Najlepsza zielona herbata to listki herbaty, a nie herbata w torebkach ekspresowych. Pomimo popularności torebek, trudno w takiej wersji docenić walory smakowe tego napoju i często po pierwszej próbie z taką wersją nie jest się zadowolonym z napoju. Co za tym idzie, nie próbuje się go więcej. Lepiej przygotowywać herbatę z liści zielonej herbaty.Kiedy woda będzie już zagotowana, do filiżanki wsypać 1 łyżeczkę herbacianych listków. Odczekać chwilę, aż woda przestygnie, po czym wlać niewielką ilość do filiżanki. Następnie wziąć do ręki małe sitko i przy jego pomocy odlać wodę z naczynia z herbatą. Może wydać się to zaskakujące, lecz związane jest z chińskim wierzeniem, mówiącym, że przed zaparzeniem właściwego napoju liście powinny zostać „umyte”.

  • Zalewanie liści

    Gdy woda osiągnie odpowiednią temperaturę, zalać nią liście. Odczekać odpowiednią ilość czasu, czyli 2 – 4 minuty. Zielona herbata nie powinna być od razu pita, gdyż nie nabierze tak szybko odpowiednich właściwości. Po upływie kilku minut herbata jest gotowa.

  • Liście wielokrotnego użytku

    Liście zielonej herbaty wśród wielu zalet mają tę, że można z nich zaparzać napój aż 3 razy. Oznacza to, że po wypiciu jednej porcji nie należy wyrzucać liści, lecz zachować je do kolejnego parzenia. Herbata będzie równie smaczna.

  • Zalety zielonej herbaty

    Zalety zielonej herbaty

    Ładna skóra, zdrowie oraz szczupła sylwetka – takie efekty związane są z zieloną herbatą. Co prawda samo picie herbaty nie wystarczy i należy podjąć również inne działania, np. przejść na dietę. Jednak zielona herbata istotnie ma wiele zalet. Jest moczopędna, a więc pomaga w oczyszczeniu ciała z toksyn i tym samym poprawia wygląd skóry. Jednocześnie lekko pobudza przemianę materii, a to sprzyja walce z nadwagą, więc kobiety i mężczyźni, którzy zdecydowali się ją pić, z pewnością skorzystają.

Popularne tagi
  • rytuał parzenia herbaty
  • mrożona czekolada
  • kawa ze śmietaną
  • właściwości odżywcze
  • czekolada mleczna
  • ekspres do kawy
  • mus kawowy
  • kawa mrożona z bitą śmietaną
  • przepis na czekoladę na gorąco
  • laski cynamonu
  • wrzątek
  • pojemnik
  • czerwona herbata
  • wiórki czekoladowe
  • liście herbaciane
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising