Doskonała kawa z pomarańczowym posmakiem

Doskonała kawa z pomarańczowym posmakiem
Pobudzająca kawa to dla wielu osób obowiązkowy deser. Bez niej popołudnie nie byłoby takie samo. Żeby jeszcze bardziej je urozmaicić, dobrze jest przygotować kawę, która dodatkowo połechta podniebienie i będzie posiadać posmak cytrusów. Może to sprawić przyrządzenie jej z dodatkiem likieru pomarańczowego.
- Jakich składników potrzeba?  - Dobre składniki umożliwią szybkie wykonanie pysznej kawy. Wśród nich koniecznie muszą znaleźć się: 
 * 2 łyżeczki kawy parzonej,
 * 250 ml wody,
 * 50 ml likieru pomarańczowego,
 * 1 łyżeczka cukru,
 * bita śmietana.
- Krok pierwszy  - Kawę wsypać do kubka. Wodę zagotować i zalać kawę wrzątkiem, pozostawiając ją na 2 – 3 minuty do zaparzenia, aby miała bardziej intensywny smak oraz aromat. 
- Krok drugi  - Do dwóch filiżanek wlać likier pomarańczowy. Następnie wlewać kawę do każdej, cedząc ją przez sitko, żeby pozbyć się fusów. Kawę można zaparzyć również w ekspresie, wtedy problem fusów nie istnieje. 
- Krok trzeci  - Dosypać cukier do filiżanek i zamieszać całość, żeby dodatki wniknęły w kawę. Każdą filiżankę ozdobić bitą śmietaną. Dla lepszego wyglądu oraz smaku można posypać śmietanę cynamonem, gorzkim kakao albo kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego! 


















