Advertising
Zakumaj.pl

Sposób przygotowania brzoskwiń z imbirem i czekoladą

Opiekun artykułu: aldona
Sposób przygotowania brzoskwiń z imbirem i czekoladą

Sposób przygotowania brzoskwiń z imbirem i czekoladą

Brzoskwinie są niezwykle smacznymi, soczystymi owocami. Mało które owoce mogą równać się z nimi pod względem oryginalnego smaku oraz ilości soku, zarówno gdy brzoskwinie są świeże, jak i gdy są z puszki. Smakują doskonale bez dodatków, lecz jeśli chce się urozmaicić złożony z nich deser, warto dodać coś więcej, najlepiej imbir oraz czekoladę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować doskonałe brzoskwinie z nadzieniem, konieczne jest przygotowanie odpowiednich, dobrej jakości produktów. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 4 brzoskwinie,
    * 7 ciasteczek kruchych,
    * 70 g czekolady gorzkiej,
    * 6 mm imbiru świeżego,
    * 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
    * 1 żółtko,
    * 1 łyżka cukru,
    * 3 łyżki wina czerwonego,
    * 3,5 łyżki masła,
    * cukier puder.

  • Krok pierwszy

    Ciasteczka – mogą mieć maślany smak – pokruszyć do miski. Następnie na tarce o średnich oczkach zetrzeć prosto do miski czekoladę. Dobrze jest potrzymać ją w lodowce, godzinę przed zabraniem się do przyrządzania deseru. Schłodzoną czekoladę łatwiej zetrzeć.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Obrać imbir ze skórki i również zetrzeć go do ciasteczek, lecz na tarce o małych oczkach. W osobnej miseczce zamieszać razem żółtko oraz cukier. Mieszać aż do momentu, w którym cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy przelać do ciasteczek, dolać wino i wymieszać całość, żeby składniki połączyły się ze sobą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Brzoskwinie umyć – można obrać ze skórki, lecz nie jest to konieczność – przekroić na pół i pozbyć się pestek. Układać połówki w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej. Do wgłębienia w każdej brzoskwini wkładać po 1 – 2 łyżeczki nadzienia czekoladowego.Masło roztopić i polać nim brzoskwinie, a sok brzoskwiniowy wlać do naczynia żaroodpornego, podlewając nieco owoce z farszem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza, po czym włożyć do niego naczynie z brzoskwiniami. Piec deser przez 35 minut, aż masa czekoladowa dobrze się rozpuści.Zaraz po upieczeniu przekładać przysmak na talerze i posypać cukrem pudrem, a następnie jeszcze ciepłe podawać. Palce lizać!

Popularne tagi
  • krem
  • ruszt
  • mus malinowy
  • kakao
  • wykałaczka
  • sól morska
  • łyżeczka do melona
  • przepis na mus z białej czekolady
  • przepis na posypkę czekoladową
  • orzeźwienie
  • przepis na cobbler
  • lato
  • syrop klonowy
  • dorośli
  • przygotowanie sałatki owocowej
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising