Advertising
Zakumaj.pl

Sposoby na domowy syrop na kaszel

Opiekun artykułu: zioom
Sposoby na domowy syrop na kaszel

Sposoby na domowy syrop na kaszel

Przeziębienie i związany z tym kaszel są niezwykle uciążliwe. Często od pokasływania obolała jest cała głowa, gardło oraz klatka piersiowa. Im dłużej trwają nieprzyjemne doznania, tym gorzej. Zazwyczaj sięga się w takiej sytuacji po specyfiki z apteki, syropy i tabletki na gardło. Jednak poza nimi warto pamiętać również o domowych syropach łagodzących chorobowe dolegliwości. Są to specyfiki zdrowe i wykorzystujące tylko naturalne składniki.

Advertising
Advertising
  • Syrop z cebuli

    Syrop z cebuli

    Jednym z popularniejszych syropów na kaszel jest syrop z cebuli. Nie jest on szczególnie pachnący, lecz bardzo skuteczny. Cebula zawiera liczne witaminy i minerały oraz pozwala zwalczać suchy kaszel. Przygotowanie syropu jest stosunkowo proste. Wystarczy przygotować 2 duże cebule oraz słoik. Cebulę, po obraniu ze skórki, kroi się na plasterki i układa ciasno w słoiku, a następnie przysypuje dużą ilością cukru i szczelnie zakręca. Żeby poprawić smak syropu, można dodać także 1 łyżeczkę miodu. Słoik odstawia się w zacienione miejsce na kilka godzin, aby cebula puściła sok. Kiedy się pojawi, przelewa się go do mniejszego słoika i gotowe. Syrop cebulowy można popijać 2 – 3 razy dziennie.

  • Syrop z kopru włoskiego

    Syrop z kopru włoskiego

    Koper włoski wpływa bardzo dobrze na ogólny stan zdrowia człowieka. Znany jest głównie z działania na układ pokarmowy, jednak tak samo skutecznie sprawdza się przy łagodzeniu kaszlu oraz stanów zapalnych dróg oddechowych. Dzięki tym właściwościom można przygotować z niego syrop na kaszel. Wystarczy przygotować 1 łyżkę ziaren kopru włoskiego, 3 łyżki miodu i 1/2 litra wody. Ziarna kopru należy zalać wodą i zagotować, a następnie dodać miód. Po zagotowaniu trzeba odcedzić wywar i przelać do wygodnego szklanego naczynia – najlepszy jest słoik, ponieważ posiada zamknięcie. Gdy syrop będzie schłodzony, można zacząć go popijać 2 – 3 razy dziennie do ustąpienia kaszlu.

  • Syrop z chrzanu

    Syrop z chrzanu

    Mniej znanym lekiem na przeziębienie jest chrzan. Jego smak nie odpowiada każdemu, jednak warto przemóc się i przygotować syrop z niego. Chrzan działa bakteriobójczo i grzybobójczo, a do tego zawiera witaminę E, C i witaminy z grupy B, poprawiające odporność. Aby przygotować syrop z chrzanu, należy 2 łyżki startego chrzanu zalać 1/2 szklanki letniej wody i 1/2 szklanki przegotowanej chłodnej wody. Po zmieszaniu składników naczynie, w którym się znajdują, trzeba szczelnie zakręcić i pozostawić w cieniu na 60 minut. Gdy wymagany czas upłynie, można odkręcić słoik i dodać tyle miodu, ile w słoiku jest płynu, zamieszać i popijać 2 razy dziennie.

  • Syrop z buraków

    Syrop z buraków

    Syrop z buraków wpływa na ogólny stan organizmu, a przy tym zwalcza uporczywy kaszel, który powoduje bóle w klatce piersiowej, oraz wzmacnia odporność. Do przygotowania syropu przydają się 2 duże buraki oraz 3 łyżki miodu. Buraki trzeba zetrzeć na tarce do garnka, a następnie dodać miód i zagotować wszystko razem przez 20 minut. Po zagotowaniu składników przekłada się cały wywar do dużego słoika i pozostawia na 24 godziny. Po tym czasie jest gotowy do picia. Można go stosować zarówno w czasie przeziębienia, jak i na wzmocnienie odporności.

Popularne tagi
  • szczepionka przeciw grypie
  • napar z dziewanny
  • usuwanie wody
  • leczenie chrypki
  • gotowanie czarnego bzu
  • wydzielina
  • długi sen
  • wirusy
  • dynia
  • objawy infekcji zatok
  • bezpieczeństwo
  • paciorkowce
  • natura
  • przygotowanie syropu z mniszka
  • ból głowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising