Zakumaj.pl

Szampańskie muffinki – jak je przygotować?

Wymagany czas: 40 min.
Szampańskie muffinki – jak je przygotować?

Muffinki nie są deserem tylko i wyłącznie dla dzieci. Dorośli delektują się nimi z taką samą przyjemnością. Czekoladowe, owocowe, z kremem lub bez są prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. W związku z tym nie krępuj się i zrób muffinki, które mogą jeść tylko dorośli – muffinki z alkoholem na przyjęcie w gronie najbliższych znajomych.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Zgrabne babeczki z alkoholem, czyli z szampanem, składają się z miękkiej podstawy oraz smacznego kremu. Do przygotowania biszkoptowej bazy potrzebne będą:
    * 2 i 3/4 szklanki mąki,
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 3/4 szklanki szampana słodkiego,
    * 160 g masła,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 6 białek jaj.
    Z kolei do wykonania kremu do babeczek potrzebne będą:
    * 240 g masła,
    * 3 i 1/4 szklanki cukru pudru,
    * 3 łyżki szampana,
    * 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    W misce umieścić masło i cukier na ciasto na babeczki. Utrzeć je dokładnie na puszystą masę. W osobnej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i zamieszać je lekko. Do uzyskanej masy maślanej stopniowo dodawać mąkę z dodatkami oraz szampana, cały czas mieszając, najlepiej mikserem, który umożliwi uzyskanie gładkiej masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli, i ubić je na puszystą pianę. Po osiągnięciu oczekiwanego rezultatu 1/3 z ubitej piany dodać do ciasta i wymieszać. Dodać pozostałą część piany i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.Na blasze ułożyć papilotki i każdą wypełnić w 3/4 ciastem. Wsunąć całą blachę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec przez 15 – 20 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy upieczone muffinki będą się studziły, przejść do wykonania kremu. Należy utrzeć masło z cukrem, najpierw na niewielkich obrotach, a gdy połączą się, na większych, tworząc gęstą masę. Miksować 2 minuty, po czym dodać ekstrakt waniliowy oraz szampana. Kiedy składniki połączą się dokładnie, masę można uznać za gotową. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na powierzchnię muffinek. Przed podaniem można je dodatkowo urozmaicić posypką, wiórkami kokosowymi, jadalnymi perełkami.