Zapiekane pomidory z jajkiem – jak przygotować?

Zapiekane pomidory z jajkiem – jak przygotować?
Zazwyczaj jajka jada się kilka razy w tygodniu. Na twardo, na miękko, jako jajka sadzone lub jajecznicę. Jednak czasami ma się ochotę na coś nowego, co urozmaici jajeczny jadłospis. Ciekawą, a do tego smaczną nowością mogą być jajka zapiekane w pomidorach. Poniżej przedstawiamy apetyczny przepis.
- Potrzebne składniki  - Im lepsze i świeższe składniki, tym lepsza potrawa. W przypadku dań z jaj oraz warzyw jest to szczególnie istotne, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią jakość produktów. Niezbędne jest: 
 * 6 pomidorów (4 takiej samej wielkości, 2 duże, dojrzałe),
 * 4 jajka,
 * 2 łyżki oliwy z oliwek,
 * 1/2 szklanki sera żółtego (startego),
 * 1 natka pietruszki,
 * pieprz,
 * papryka w proszku (ostra),
 * sól.
 Z takiej ilości składników powstają cztery pomidory z farszem. Jeżeli chce się wykonać ich więcej, wówczas wystarczy podwoić ilość posiadanych składników. Poza produktami spożywczymi należy przygotować również żaroodporne miseczki lub naczynie żaroodporne.
- Pierwszy krok  - Wszystkie pomidory należy dokładnie umyć i wytrzeć lub pozwolić im wyschnąć. Oderwać zielone pędy, jeśli jeszcze je posiadają. Z 4 pomidorów odciąć wierzch. Wystarczy nieduży kawałek, nie należy przecinać pomidorów na pół, gdyż wtedy farsz może z nich wypłynąć. Odcięte kawałki wyrzucić, pozostawiając jedynie pełne miąższu części. Miąższ usunąć przy pomocy łyżeczki. Odłożyć do miski. 
- Drugi krok  - Dwa duże pomidory sparzyć i pozbawić skórki. Posiekać dokładnie i wrzucić do miski, do wcześniej wydobytego miąższu z pomidorów. Rozdrobnić wszystko jeszcze raz przy pomocy widelca. Wrzucić do pomidorowej papki ser, dodać sól i pieprz oraz paprykę ostrą, chociaż ona nie jest konieczna. Jeżeli nie przepada się za papryką, można pominąć ten składnik i pozostawić jedynie sól i pieprz albo dodać inne przyprawy. 
- Trzeci krok  - Miseczki lub naczynie żaroodporne natłuścić oliwą z oliwek. Nałożyć do miseczek masę pomidorowo-serową, włożyć wydrążony pomidor i wbić do niego całe jajko. Posypać solą i pieprzem do smaku.Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut. Po wyjęciu posypać jajko natką pietruszki i podawać gorące. Danie jest dobre zarówno na śniadanie, jak i na kolację. 


















