Zakumaj.pl

Nakrywanie do stołu – podstawowe zasady

Nakrywanie do stołu – podstawowe zasady

Przyrządzając obiad w gronie 2 – 3 najbliższych osób i nakrywając dla nich do stołu, nie zawsze pamięta się o zasadach jego poprawnego nakrywania. Działa się tak, aby było wygodnie każdemu, kto będzie spożywał posiłek. Jednak szykując przyjęcie dla większej liczby gości, proszoną kolację lub świąteczny obiad, wypada zastosować się do zasad poprawnego nakrywania stołu.

  • Odpowiedni obrus

    Odpowiedni obrus

    Poprawne nakrywanie do stołu nie zaczyna się na talerzach, lecz na obrusie. Tradycyjny obrus jest biały, lecz obecnie zasada ta została złamana i sięga się po inne barwy: zieloną, granatową, a nawet czerwoną. Dobierając obrus, należy zwrócić uwagę na zastawę stołową. Jeżeli posiada wyraziste wzory, obrus powinien był całkiem gładki, natomiast gdy zastawa jest bez ozdób, wówczas na obrusie mogą znaleźć się delikatne dekoracje. Poza kolorem należy zadbać o to, aby materiał był nieskazitelnie czysty. W kwestii prasowania go przed rozłożeniem na stół istnieją dwie szkoły – pierwsza zaleca prasowanie, druga pozostawienie zgięć wynikających ze składania go w szafce, które mają podkreślać świeżość obrusu.

  • Przestrzeń dla gości

    Przestrzeń dla gości

    Zapraszając gości do stołu, nie można posadzić ich tak blisko siebie, żeby nie mieli pola do manewru. Należy przyjąć zasadę, że każda osoba siadająca do obiadu lub kolacji powinna mieć dla siebie 50 centymetrów. Dzięki temu nie będzie obijała łokciami o sąsiada, miała problemów z używaniem sztućców lub sięganiem po kieliszek. Jest to bardzo istotne ze względu na komfort towarzystwa podczas posiłku.

  • Zastawa stołowa

    Zastawa stołowa

    Zastawę, na której podawane będą dania, należy układać 2 centymetry od krawędzi stołu. Dzięki temu goście nie będą obawiać się, że talerze spadną na nich ani nie będą musieli za bardzo się pochylać przy jedzeniu. Na początku układa się płaski talerz – największy – a na nim talerz głęboki, do zupy lub bulionówkę, zachowując tym samym kolejność spożywanych dań.

  • Układanie sztućców

    Odpowiednie ułożenie sztućców nie tylko ładnie wygląda, ale pomaga gościom przewidzieć, jakie potrawy będą podawane. Gospodarze powinni to ułatwić i w momencie, kiedy chcą podać typowy zestaw obiadowy: zupę, drugie danie oraz deser, należy trzymać się konkretnych zasad. Widelce powinny znajdować się po lewej stronie, nóż po prawej stronie, ostrzem zwrócony w stronę talerza, obok noża powinna znajdować się łyżka do zupy. Sztućce do deseru – łyżeczka lub widelczyk – powinny zostać położone powyżej zastawy, żeby łatwo było po nie sięgnąć przy ostatnim daniu.

  • Serwetki i kieliszki

    Przed postawieniem na stół kieliszków należy zastanowić się, jakie napoje będą podawane. Mało kto ma możliwość postawienia przy każdym nakryciu kieliszka na wodę, czerwone wino oraz białe wino, jak powinno się zrobić. Z tego powodu najlepiej zdecydować się na kieliszek na wodę oraz uniwersalny kieliszek do wina. Stawia się go po prawej stronie powyżej zastawy.Serwetki, które obowiązkowo muszą wejść w skład nakrycia stołu, powinny zostać ułożone na środku zastawy lub obok niej, aby każdy z gości mógł łatwo po nie sięgnąć i położyć na kolanach. Warto wybierać serwetki dopasowane kolorystycznie do reszty dekoracji na stole, aby dopełniły ją jako delikatna ozdoba.