Zakumaj.pl

Smażenie bakłażanów – podstawowe zasady

Wymagany czas: 50 min.
Smażenie bakłażanów – podstawowe zasady

Bakłażan jest interesującą rośliną, która śmiało zagląda do sklepów spożywczych. Jednak często onieśmiela, ponieważ nie wiadomo, jak przygotować bakłażana, z czym go podać, w jaki sposób sprawić, żeby stał się smacznym posiłkiem, do którego będzie się z chęcią wracało. Jeżeli do tej pory nie miałaś do czynienia z bakłażanem, a chcesz go spróbować, podpowiadamy, jak go smażyć. Prosto i z dobrym efektem.

  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie bakłażana trzeba zacząć od przygotowania odpowiednich składników. Najlepiej wszystkie mieć od razu obok siebie. Wśród niezbędnych produktów powinny znaleźć się:

    * bakłażan,

    * mąka,

    * sól,

    * oliwa z oliwek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zanim dojdzie się do smażenia, trzeba bakłażana pozbawić typowej dla niego goryczki, która mogłaby zepsuć cały smak potrawy. Aby tego dokonać, należy umyć bakłażana, odcinając końcówkę z twardą łodyżką. Samego bakłażana pokroić na kawałki o grubości maksymalnie 1 cm. Dokładnie opłukać w zimnej wodzie, po czym przełożyć do miski. Zasypać solą. Dzięki soli zostanie uwolniony sok oraz wypłukana goryczka. Pozostawić tak na 20 – 30 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy upłynie wyznaczony czas, dokładnie opłukać bakłażana z resztek soli oraz soku. Soli nie można pozostawić na bakłażanie, ponieważ będzie przesadnie słony i także niesmaczny. Dopiero po opłukaniu przejść do dalszego działania.Na talerz wysypać mąkę i obtaczać w niej każdy plasterek bakłażana z obu stron. Można użyć również bułki tartej, jednak wtedy niezbędne jest obtaczanie plasterków także w jajku, żeby bułka miała się do czego przykleić.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozgrzać na patelni 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek. Gdy będzie odpowiednio ciepła, kłaść na patelnię bakłażana i pozostawić do smażenia. Z każdej strony trzeba przypiekać go przez 4 minuty, obrócić, a w miarę potrzeby przypiekać dłużej. Bakłażan w mące powinien nabrać złocistego koloru oraz zmięknąć.Zdejmować gotowe plasterki z patelni i odkładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Gdy nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty przez ręcznik, bakłażan jest gotowy do podawania.