Advertising
Zakumaj.pl

Zaskakująca zupa z rzodkiewki

Opiekun artykułu: reniai
Zaskakująca zupa z rzodkiewki

Zaskakująca zupa z rzodkiewki

Rzodkiewka jest lubianym warzywem, jednak najczęściej jada się ją na kanapkach oraz w sałatkach. Mało kto decyduje się na wykonanie z niej zupy, co jest wielką stratą, ponieważ jest ona bardzo smaczna oraz zdrowa. W poszukiwaniu kulinarnych nowości warto wypróbować poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie dobrej zupy z rzodkiewki wymaga przygotowania odpowiednich składników. Nie są one zbyt skomplikowane i nie trzeba szukać ich w kilku sklepach, jednak warto zadbać o ich świeżość. Niezbędnymi składnikami są:
    * 225 g liści rzodkiewki,
    * 80 ml śmietany 30%,
    * 5 rzodkiewek,
    * 2 ziemniaki,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 cebula,
    * 1 l bulionu drobiowego.
    Im więcej chce się wykonać zupy, tym większej ilości składników potrzeba. Co więcej, jeżeli jest się dużym wielbicielem rzodkiewki, można przygotować więcej niż 5 czerwonych kulek, dzięki czemu smak będzie bardziej wyrazisty.

  • Pierwszy krok

    Masło wrzucić do garnka i powoli roztapiać. Cebulę obrać z łupinki i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na masło i podgrzewać aż do zarumienienia się warzywa. Uważać, żeby nie przypalić. Powinna być nie tylko rumiana, ale i miękka.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do masła wrzucić umyte liście rzodkiewki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie dodać do masła i liści. Zalać bulionem drobiowym i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Po upływie odpowiedniego czasu zdjąć zupę z ognia, lekko ostudzić, a następnie przelać do blendera i dokładnie zmiksować. Skończyć, gdy masa będzie gładka i jednolita. Po wykonaniu tego ponownie wlać do garnka i zacząć gotować na małym ogniu.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do gotującego się wywaru dodać śmietanę. Zamieszać i gotować aż do momentu, w którym śmietana rozprowadzi się bardzo dobrze. Można doprawić solą oraz pieprzem do smaku, a następnie podawać. Na wierzch każdej porcji układać plasterki rzodkiewki lub zetrzeć ją na zupę na tarce o średnich oczkach.

Popularne tagi
  • przygotowanie żurku
  • zupa owocowa
  • pomidory z puszki
  • kostka rosołowa
  • chleb w żurku
  • feta
  • upał
  • zupa z brokułów z winem
  • kasza gryczana
  • przygotowanie zupy z cukinii
  • danie na zimno
  • barszcz ukraiński
  • kapusta biała
  • kuchnia rosyjska
  • żeberka wieprzowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising