Zbiór i przechowywanie ziemniaków – podstawowe zasady

Zbiór i przechowywanie ziemniaków – podstawowe zasady
Ziemniaki to warzywo, bez którego nie potrafimy dziś się obejść – są ważnym składnikiem naszego obiadu. Zestaw składający się z ziemniaków, mięsa lub ryby i surówki to typowe drugie danie w kuchni polskiej. Dodajemy ziemniaki do zup i sałatek, przyrządzamy je na wiele sposobów i przygotowujemy z nich pyszne baby, racuchy i placki. Ziemniaki goszczą na naszych stołach w wielu różnych postaciach – frytek, ziemniaczanego piure, chrupiących chipsów, sałatki ziemniaczanej. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, między innymi ze względu na zawartość potasu. Doskonale smakują grillowane albo upieczone w popiele, a młode ziemniaki polane masłem i posypane koprem to prawdziwy rarytas. Jak zbierać i przechowywać ziemniaki, dowiesz się z tego artykułu.
- Zbiór młodych ziemniaków- Młode ziemniaki są gotowe do zbioru, gdy zaczynają kwitnąć pędy. Wykopujemy delikatnie młode bulwy, pozostawiając część na później. Po wykopaniu ziemniaków należy podlać rośliny. Zebrane bulwy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, ich skórka łatwo daje się zdjąć. Nie powinno się ich długo przechowywać, są one przeznaczone do bezpośredniego spożycia. 
- Zbiór ziemniaków na jesieni  - Gdy zielone części zaczynają żółknąć, nadchodzi czas zbioru ziemniaków. Najpierw niszczymy łęty i chwasty, aby ułatwić zbiór. Gdy usuniemy łęciny, skórka ziemniaka szybciej dojrzeje. Ziemniaki należy wykopywać w dzień suchy i ciepły. Gdy ziemia jest wilgotna i zimna, łatwiej dochodzi do uszkodzenia bulw. Ziemniaki zbiera się ręcznie, używając kopaczki, albo za pomocą kombajnu. Ziemniaki przeznaczone do zbioru powinny mieć dojrzałe bulwy ze skorkowaciałą skórką, która się nie ściera. 
- Przechowywanie ziemniaków  - Ziemniaki przeznaczone do przechowywania powinny być suche, oczyszczone na sucho z nadmiaru ziemi i zdrowe. Przechowuje się je w piwnicach, kopcach ziemnych albo specjalnych przechowalniach. W piwnicach gromadzi się ziemniaki na czas najsilniejszych mrozów. Wykorzystuje się je do bieżącego spożycia. W chłodnej i przewiewnej piwnicy, przy dużej wilgotności, można je przechowywać przez kilka miesięcy w skrzyniach albo workach. - Ziemniaki przeznaczone do sadzenia oraz do spożycia na wiosnę można przechowywać w kopcach ziemnych. Ziemniaki przykryte słomą i ziemią, przesypane warstwami piasku przechowują się dobrze, ale nie są dostępne podczas surowej zimy, kiedy okrycie zamarznie. Optymalne warunki do przechowywania ziemniaków to temperatura od 7 do 10 stopni Celsjusza i wilgotność około 90%. Poniżej 7 stopni bulwy przemarzają i stają się słodkie. Należy koniecznie chronić ziemniaki przed dostępem światła, gdyż pod jego wpływem zaczynają kiełkować, a także zielenieją na skutek wytwarzania solaniny, która jest trująca. 
















