Advertising
Zakumaj.pl

Biszkopt z truskawkami na każdą okazję

Opiekun artykułu: pelka
Biszkopt z truskawkami na każdą okazję

Biszkopt z truskawkami na każdą okazję

Dobre ciasto to kwintesencja podwieczorku. W czasie letnich miesięcy najlepiej sprawdzają się ciasta z owocami, lekkie i puszyste. Takie wymagania spełnia przede wszystkim jedno ciasto – biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną. Nie jest trudny do przygotowania, a nadaje się doskonale do urozmaicenia każdego dnia.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Pyszny biszkopt z owocami wymaga równie pysznych składników. Powinny się wśród nich znaleźć następujące elementy. Do wykonania biszkoptu:
    * 150 g cukru,
    * 100 g mąki,
    * 100 g masła,
    * 2 jajka,
    * szczypta soli,
    * 1 szklanka świeżej bazylii.
    Do kremu niezbędne będą:
    * 150 ml śmietany 36%,
    * 100 g serka mascarpone,
    * 2 łyżki cukru pudru,
    * 2 szklanki truskawek.

  • Krok pierwszy

    Zanim przejdzie się do łączenia składników, należy włączyć piekarnik, nastawiając go na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Dzięki temu biszkopt nie oklapnie.Bazylię umyć zimną wodą, osuszyć i wsypać do blendera. Dodać cukier i zmiksować całość na papkę. Jeżeli nie lubi się smaku i zapachu bazylii, w takiej sytuacji można zrezygnować z jej dodawania i pominąć ten etap.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W dużej misce ubić masło na puszystą masę. Dodać cukier – z bazylią albo bez – i miksować wszystko razem. Kiedy składniki połączą się ze sobą wbić jajka, znowu miksować, a na sam koniec powoli wsypywać mąkę z dodatkiem cukru aż do powstania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Tortownicę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą albo kaszą manną i przelać do niej masę. Wsunąć formę do piekarnika i piec 20 – 25 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Zimną bitą śmietanę przelać do równie zimnej miski. Dodać mascarpone, który powinien być mocno schłodzony, oraz cukier puder. Wszystko zacząć ubijać na puszystą masę. Najlepiej rozpocząć od ubijania na niskich obrotach, a gdy składniki będą połączone, przyśpieszyć miksowanie.Gotową bitą śmietanę rozłożyć na wierzchu biszkoptu. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić każdą na dwie części, układając na bitej śmietanie. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie podawać. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciasto parzone
  • przepis na tort
  • biszkopt do tortu
  • spotkanie towarzyskie
  • przepis na ciasto buraczano-czekoladowe
  • buraki
  • śmietana kwaśna
  • sezon na dynie
  • przyprawy
  • pizza z szynką i salami
  • kolacja
  • smak
  • lukier do tortów
  • serwowanie szarlotki
  • ciasto bezowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising