Burger dog z grilla dla każdego

Burger dog z grilla dla każdego
Potrawy z grilla mogą być bardzo różnorodne. Zazwyczaj poprzestaje się na kilku najbardziej znanych, jednak ze spotkania na spotkanie, z grilla na grill są one coraz bardziej nudne. Do tego mało które dziecko z chęcią zjada karkówkę. Żeby zadowolić gusta najmłodszych oraz przerwać rutynę przy ruszcie, warto przygotować burger doga. Poniżej podajemy prosty przepis na wykonanie tej potrawy.
- Co jest niezbędne?  - Do stworzenia pysznego burger doga nie są potrzebne skomplikowane składniki. Wystarczy zebrać: 
 * 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
 * 4 parówki,
 * 4 plastry boczku,
 * sos barbecue,
 * 2 papryczki chili,
 * ser żółty (dowolna ilość),
 * pieprz,
 * sól.
 Sos barbecue, jeżeli nie przepada się za jego smakiem, można zastąpić zwykłym ketchupem.
- Pierwszy krok- Grill rozpalić i poczekać, aż ruszt dobrze się rozgrzeje. Papryczki umyć, odciąć zielone części, po czym przekroić na połówki i wyczyścić z nasion. Położyć na ruszcie, po czym dodać do nich parówki i przypiec składniki na brązowawy kolor. Wystarczy 5 – 10 minut. Nie można przesadnie długo grillować parówek, ponieważ zaczną pękać. 
- Drugi krok  - Mięso mielone doprawić do smaku. Można również dodać posiekaną cebulę, jeśli lubi się taki dodatek. Następnie nałożyć trochę mięsa na talerz i rozsmarować łyżką na kształt kromki chleba. Nie powinna to być ani za gruba warstwa, bo będzie piekła się zbyt długo i może dojść do przypalenia, ani za cienka, gdyż zbyt szybko się przypali. 
- Trzeci krok  - Przypieczone wcześniej parówki naciąć na środku, ale nie rozdzielając obu części. Włożyć do środka kawałek papryczki i ser. Jeżeli ser jest w plasterkach, można pokroić go na kilka pasków i takie włożyć do parówki, natomiast jeżeli w kostce, najlepiej zetrzeć go na dużych oczkach. Parówkę położyć na mięsie mielonym, zawinąć je wokół niej, a następnie całość obwinąć plasterkiem boczku. 
- Czwarty krok  - Tak przygotowane kiełbaski ponownie położyć na grilla i przypiekać aż do momentu, aż boczek będzie ładnie brązowy i chrupiący. Od czasu do czasu obracać. - Burger doga można podawać zarówno z sałatką i z sosem, jak i z bułkami do hot-dogów oraz sosem. W każdej wersji smakują wyśmienicie. 


















