Sposób na grillowanego kurczaka z mozzarellą

Sposób na grillowanego kurczaka z mozzarellą
Grillowane potrawy są nie tylko bardzo smaczne, ale również zdrowe. Co więcej, nie muszą być nudne, ponieważ można dodać do nich różnorodne składniki. Czasami wystarczy skorzystać z własnej pomysłowości, a czasami – z dobrego przepisu. Poniżej prezentujemy recepturę na pysznego kurczaka z dodatkami.
- Potrzebne składniki  - Wykonanie kurczaka z grilla nie jest trudne, jednak wymaga przygotowania odpowiednich, i co najważniejsze, dobrych jakościowo składników. Wśród nich są: 
 * 3 duże filety z piersi kurczaka,
 * 3 ząbki czosnku,
 * 1 papryka,
 * 1 opakowanie szpinaku,
 * 100 g mozzarelli,
 * 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
 Najlepiej, żeby szpinak był świeży, jednak jeśli nie jest to możliwe, wówczas można kupić paczkowane warzywo. Do przyprawienia można użyć również papryki mielonej, jednak jest to jedynie opcjonalne.
- Krok pierwszy- Potrawę można przygotować zarówno na patelni grillowej, jak i na normalnym grillu, chociaż wtedy warto mieć pod ręką tackę aluminiową, na której będzie się przypiekało mięso. - Jednak na początku należy posmarować patelnię oliwą. Pokroić ząbki czosnku na bardzo niewielkie części i zacząć je podsmażać. 
- Krok drugi  - Szpinak posiekać na mniejsze kawałki, lecz nie za małe. Wrzucić na patelnię i podsmażać, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zacznie się kurczyć i zmieniać w ciemniejszą papkę. Można lekko posypać pieprzem do smaku. 
- Krok trzeci- Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić ją na paski. Tak przygotowane warzywo położyć na grillu i grillować, aż zmięknie.Piersi z kurczaka przekroić na pół. Wetrzeć w nie sól, pieprz, opcjonalnie również paprykę mieloną i położyć na grillu. Przypiekać z jednej strony 5 minut, po czym obrócić. 
- Krok czwarty  - Po 3 minutach przypiekania drugiej strony kurczaka na każdy plasterek nanieść warstwę szpinaku. Na szpinak położyć plasterek mozzarelli, a następnie paprykę. Grillować aż do rozpuszczenia się sera. Podawać ciepłe z pieczywem pełnoziarnistym albo sałatą. 

















