Jak należy grillować karkówkę?

Jak należy grillować karkówkę?
Karkówka to jedno z najchętniej wybieranych mięs do grillowania. Potrafi być pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna, jeżeli tylko odpowiednio się ją przyprawi. Ze względu na to, że sezon na grillowanie zbliża się wielkimi krokami, warto przypomnieć sobie dobry przepis na karkówkę smażoną na ruszcie.
- Przydatne składniki  - Karkówka z grilla powinna być przede wszystkim miękka i soczysta. Jeżeli będzie twarda, wówczas nie będzie się miało przyjemności z konsumpcji. Do wykonania pysznej karkówki potrzebne będą: 
 * 1 kg karkówki,
 * 2 ząbki czosnku,
 * 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej,
 * 1 łyżeczka suszonego tymianku,
 * 1 łyżeczka imbiru mielonego,
 * oliwa z oliwek,
 * pieprz,
 * sól.
 Niezbędna jest również duża miska, folia aluminiowa, a także świeży chleb, z którym karkówka będzie smakowała wyśmienicie.
- Krok pierwszy- Mięso należy pokroić na plastry, niezbyt grube, najlepiej cieńsze niż 1 centymetr, dzięki czemu będzie się miało pewność, że są dobrze upieczone i nikt nie natknie się na surowe mięso. Czosnek obrać z łupinek i zmiażdżyć w prasce. Nacierać nim oraz ziołami każdy plasterek karkówki z osobna. Zestaw ziół do przyprawiania można zmieniać, uzależniając go od własnych upodobań. 
- Krok drugi  - Pokrojoną i natartą ziołami karkówkę ułożyć w misce i zalać 5 – 6 łyżkami oliwy z oliwek. Następnie palcami nacierać oraz ugniatać mięso tak, żeby oliwa dokładnie się po nim rozprowadziła. Po wykonaniu tej czynności można przykryć miskę folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki, żeby mięso dobrze wchłonęło wszystkie aromaty. Jeszcze lepsze efekty przynosi marynowanie mięsa przez całą noc. 
- Krok trzeci  - Godzinę przed planowanym grillowaniem wyjąć mięso z lodówki. Rozpocząć przygotowanie grilla i mocno go rozpalić.Karkówkę można układać bezpośrednio na ruszcie lub na tacce aluminiowej. Najlepiej piecze się karkówkę pod przykryciem, co jest ułatwiane przez grille z pokrywą, jednak jeśli sprzęt jest skromniejszy, nie stanowi to problemu. Wystarczy owinąć mięso w folię aluminiową i przysmażać w taki sposób, odwijając z folii na 5 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso odpowiednio się przyrumieni. Gotowa karkówka powinna mieć brązowy kolor. Nie może być twarda i spalona, dlatego grillowanie nie powinno być dłuższe niż 10 – 15 minut.Potrawę można podawać z chlebem albo z ulubioną sałatką warzywną. 

















