Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób grillować chleb?

Opiekun artykułu: marzencia
W jaki sposób grillować chleb?

W jaki sposób grillować chleb?

Grillowanie ma tę zaletę, że grillować można niemal wszystko. Warzywa, mięso, a to nie koniec. Świetną potrawą z rusztu jest chleb. Aromatyczny, chrupiący, może z powodzeniem zastąpić bardziej tłuste dania. Co więcej, można go przygotować na różne sposoby. Oto kilka z nich.

Advertising
Advertising
  • Chleb z masłem czosnkowym

    Chleb z masłem czosnkowym

    Przygotowanie pysznego chleba z grilla o zapachu i smaku czosnku wymaga zebrania następujących składników:
    * 10 kromek chleba,
    * 1/2 kostki masła,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
    Masło powinno być miękkie. Przełożyć je do miseczki. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto do tłuszczu. Wsypać zioła. Wszystko wymieszać bardzo dokładnie, po czym posmarować kromki chleba.Położyć pieczywo na rozgrzany ruszt i przypiekać przez 2 – 3 minuty. Masło powinno całkowicie się stopić, a chleb stać złocisty i chrupiący.

  • Chleb z serem i koperkiem

    Chleb z serem i koperkiem

    Chrupiący chleb z dodatkami może być idealną przekąską z grilla. Żeby wykorzystać kolejny dobry przepis, potrzebne będą:
    * 10 kromek chleba,
    * 1 kostka masła,
    * 1 pęczek koperku,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 200 g sera żółtego.
    Jeżeli towarzystwa na spotkaniu jest więcej, liczbę kromek można powiększyć lub użyć całego bochenka chleba. Masło należy przełożyć do miski. Najlepiej, aby było miękkie. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do masła. Czosnek obrać z łupinek, po czym przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach. Połączyć wszystko z masłem, ucierając – najlepiej przy pomocy łyżki – a następnie posmarować miksturą każdą kromkę. Kłaść pieczywo na rozgrzanym ruszcie i przypiekać, aż ser i masło będą rozpuszczone.

  • Chleb z oliwą

    Chleb z oliwą

    Nawet z niewieloma dodatkami grillowany chleb może być przepyszny. Wystarczy niewiele, w tym:
    * 8 kromek chleba,
    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * bazylia.
    Każdą kromkę natrzeć z obu stron oliwą z oliwek. W małej miseczce wymieszać przyprawy i oprószyć nimi każdy kawałek pieczywa. Położyć na grillu i przypiekać z każdej strony, aż kromki będą jasnobrązowe. Smacznego!

Popularne tagi
  • sos
  • zdrowe danie
  • pomidorki koktajlowe
  • przepis na bakłażany z grilla
  • kanapka z serem
  • mięso na grilla
  • ryż
  • ogród
  • jedzenie na świeżym powietrzu
  • koperek
  • ognisko
  • grillowany kurczak z miodem
  • olej
  • skrzydełka w miodzie
  • mięso z kurczaka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
X