Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe placki ziemniaczane z orzechami

Opiekun artykułu: kielas
Ciekawe placki ziemniaczane z orzechami

Ciekawe placki ziemniaczane z orzechami

Placki ziemniaczane nie muszą składać się tylko i wyłącznie z ziemniaków. Można dodać do nich inne składniki, które sprawią, że danie będzie ciekawsze oraz znacznie chętniej jedzone przez wszystkich domowników. Placki z dodatkiem orzechów mogą stanowić oryginalne danie, które wprowadzi w domowy jadłospis spore odświeżenie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przyrządzić placki, trzeba mieć odpowiednie składniki. Wśród niezbędnych znajdują się następujące produkty:
    * 1 kg ziemniaków,
    * 1 cebula,
    * 1 jajko,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1/2 szklanki orzechów włoskich,
    * 2 łyżki mąki,
    * olej,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Ziemniaki dokładnie obrać ze skórki. Umyć pod zimną wodą, po czym zetrzeć na tarce ręcznej albo używając robota kuchennego. Robot w znacznym stopniu przyśpieszy pracę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cebulę oraz czosnek obrać z łupinek i również zetrzeć albo zemleć w robocie. Przelać masę do miski. Wbić jajko, dodać mąkę oraz przyprawy, po czym wymieszać. Można wsypać odrobinę papryki mielonej słodkiej. Na zakończenie wsypać orzechy. Połączyć z pozostałymi składnikami.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Olej rozgrzać na patelni. Kiedy będzie ciepły, łyżką nakładać ciasto, formując je na średniej wielkości placki. Smażyć z obu stron, aż będą miały złocisty kolor, po czym przekładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem, żeby obeschły z tłuszczu.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Placki można podawać od razu po upieczeniu same, ze śmietaną, jak również z jogurtem naturalnym. Są dobre także na zimno, dlatego nie trzeba zjadać wszystkich od razu. Stanowią zarówno dobry obiad, jak i sycącą kolację.

Popularne tagi
  • galaretka cytrynowa
  • babka wielkanocna
  • pierogi
  • bułka
  • słodka przekąska
  • słodkie krówki
  • sposób na tanie odżywianie
  • gofrownica
  • topienie nad parą
  • kapusta
  • tradycja
  • przygotowanie babki gotowanej
  • mrożenie ryb
  • mus cytrynowy
  • temperatura oleju
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising