Advertising
Zakumaj.pl

Co należy jeść, aby poprawić swoją pamięć?

Opiekun artykułu: sara
Co należy jeść, aby poprawić swoją pamięć?

Co należy jeść, aby poprawić swoją pamięć?

Aby nasza pamięć działała sprawnie, mózg musi właściwie funkcjonować, a do tego potrzebuje energii oraz odpowiednich składników budulcowych. Zużycie energii przez nasz mózg jest ogromne, potrzebuje on także rozmaitych elementów, bez których niemożliwe jest syntetyzowanie neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za przesyłanie impulsów nerwowych. Z tego wynika jeden oczywisty wniosek – myślisz tak, jak jesz, czyli na pracę mózgu ma wpływ dieta. Które produkty są szczególnie istotne dla pracy mózgu i sprawnego działania pamięci, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
  • Węglowodany złożone

    Węglowodany złożone

    Czyli po prostu ciemne pieczywo (ale nie farbowane karmelem, tylko z odpowiedniej mąki, żytniej lub pszenno-żytniej z pełnego przemiału), razowy makaron, niełuskany ryż. Takie produkty dostarczają nie tylko skrobi jako wydajnego źródła energii, ale także zawierają błonnik, wapń, fosfor, żelazo, witaminy E i z grupy B, niezbędne dla pracy mózgu. Nie znajdziemy ich w białym chlebie i pszennych bułeczkach. Dlatego bardzo ważne jest, jakie pieczywo jemy, wszak to podstawa codziennego pożywienia. Unikajmy „pustych kalorii”, dostarczajmy organizmowi wartościowych składników odżywczych.

  • Słodka trucizna

    Słodka trucizna

    Węglowodany proste są prawdziwą pułapką. Pozornie dostarczają nam dużą ilość łatwej do przyswojenia energii (są sytuacje, gdy należy je podać, ale nie są one częste). W normalnych warunkach stają się trucizną. Poziom glukozy we krwi podnosi się błyskawicznie, trzustka stara się opanować sytuację, wydzielając duże ilości insuliny. Część glukozy, która nie została zamieniona na energię, zamienia się w tłuszcz – dlatego słodkie produkty zawierające cukry proste nazywamy „bombami kalorycznymi”. Stałe dostarczanie organizmowi słodkich produktów może prowadzić do cukrzycy, a poza tym poziom cukru w organizmie obniża się równie szybko, jak się podniósł, a to jest przyczyną spadku nastroju. Sięgamy po „coś słodkiego”, żeby poprawić humor… i cykl się powtarza. Trzeba wiedzieć, że mózg nie ma pożytku z takiego „bombardowania” glukozą. On potrzebuje systematycznych, stałych dostaw energii pochodzących z pokarmów zawierających węglowodany złożone, które powoli się rozkładają. Kanapka z żytniego chleba jest więc lepsza niż batonik albo ciasteczko.

  • Witaminy i składniki mineralne

    Witaminy i składniki mineralne

    Dieta dobra dla mózgu zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Trzeba jeść świeże, zdrowe pożywienie, dużo owoców i warzyw, nabiał, ryby. Witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo czy cynk są niezbędne. W naszej diecie powinny się znaleźć ziarna zbóż, fasola, groch, soja, soczewica, kasze, pestki słonecznika i dyni, orzechy, warzywa liściaste, pomidory i ziemniaki, owoce. Bardzo zdrowe są śliwki, winogrona i rodzynki, banany, pomarańcze, morele, awokado, melony, nektarynki i brzoskwinie.

  • Co należy pić?

    Co należy pić?

    To, co pijemy, jest również bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Przede wszystkim należy pić dużo wody, najlepiej odpowiednio dobranej do potrzeb swojego organizmu wody mineralnej (łatwo ją rozpoznać, to po prostu ta, która nam najbardziej smakuje), a unikać słodkich napojów gazowanych ze względu na dużą zawartość cukru i dodatków chemicznych. Powinno się także unikać alkoholu i kawy (wypłukuje magnez i zakwasza organizm). Bardzo zdrowa jest zielona herbata. Kawę można zastąpić guaraną (doskonale pobudza) lub yerba mate, która wspaniale rozjaśnia umysł i poprawia koncentrację.

Popularne tagi
  • prażenie orzechów
  • jak wybrać dietę
  • rabarbar
  • kofeina
  • nietypowa dieta
  • mleko krowie
  • witamina c
  • wok
  • zmarszczki
  • sok wiosenny
  • kiwi
  • białko serwatkowe
  • skuteczne odchudzanie
  • zastosowanie żelatyny
  • jak uniknąć zatrucia rtęcią
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising