Advertising
Zakumaj.pl

Co to jest miód manuka?

Opiekun artykułu: makabra
Co to jest miód manuka?

Co to jest miód manuka?

Za wyjątkowość miodu manuka pochodzącego z ekologicznych terenów Nowej Zelandii odpowiada zawarty w nim naturalny związek Methylglyoxal (MGO). Jest to silnie bakteriobójczy związek, czego dowodem są badania naukowe. W przypadku miodu manuka zawartość tego cennego związku może być różna. Jest to jednak zawsze uwzględnione na etykiecie. Dlatego możemy spotkać się z oznaczaniem +30, +100, co ma związek z różnym stężeniem MGO w miodzie. Im jest ono większe, tym silniejsze jest działanie bakteriobójcze.

Advertising
Advertising
  • Jakie właściwości ma miód manuka?

    Jakie właściwości ma miód manuka?

    Miód manuka przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy, można powiedzieć, że najlepiej spośród wszystkich gatunków miodu. Dzięki wprowadzeniu go do diety, pomaga w zwalczaniu wielu chorób. Dzieje się tak za sprawą jego właściwości antybakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych, a nawet przeciwgrzybiczych.

  • Miód manuka na dolegliwości pokarmowe i drogi moczowe

    Przy chorobach przewodu pokarmowego takich jak: wrzody żołądka, zaburzenia trawienne czy zespół jelita drażliwego bez obaw można włączyć miód manuka do swojej diety. Wykazuje on bowiem cenne działanie łagodzące, a nawet leczące w ich przypadku. Manuka wykazuje również skuteczne działanie w zakażeniach dróg moczowych i pęcherza.

  • Miód manuka na przeziębienie

    W przypadku przeziębienia miód manuka skutecznie i szybko zwalcza je bez trucia organizmu syntetycznymi środkami farmakologicznymi. Złagodzimy nim ból gardła, rozbicie, bóle mięśniowe, katar czy chrypkę. Podczas infekcji wirusowych miód manuka dzięki swoim właściwości przeciwwirusowym świetnie sprawdzi się jako główny lek.

  • Miód manuka kontra groźne bakterie

    Badania potwierdzają, że tytułowy miód hamuje rozwój poniższych bakterii:
    * paciorkowiec,
    * gronkowiec,
    * pałeczki okrężnicy,
    * pałeczki jelitowe,
    * helicobacter pylori.

  • Cena miodu manuka

    Cena miodu manuka nie jest jednak niska, a często bywa tak, że odstrasza potencjalnych konsumentów. Waha się ona w zależności od wielkości słoiczka od 100 do nawet 350 zł. Przy tej okazji warto zaznaczyć, że miód manuka produkowany jest przez pszczoły żywiące się nektarem z drzewa Manuka, które rośnie jedynie w Nowej Zelandii. Choćby z tego powodu, że są to ekologiczne tereny, warto zapłacić powyższą kwotę za wielki dar natury.

  • Jak spożywać miód manuka?

    Jak spożywać miód manuka?

    Miód manuka powinno się spożywać dwa razy dziennie po jednej łyżeczce od herbaty. Przeciwwskazane jest podawanie go dzieciom poniżej 1 roku życia i spożywanie przez osoby chore na cukrzycę oraz alergików. W dwóch ostatnich przypadkach można skonsultować się ze specjalistą, który podejmie trafną decyzję.

Popularne tagi
  • wartości odżywcze w parówkach
  • uzależnienie od słodyczy
  • chudy nabiał
  • metabolizm
  • butelka plastikowa
  • rak żołądka
  • żyły
  • śpiączka
  • kontrola apetytu
  • pekan
  • kaloryczność
  • źródła błonnika
  • wartości odżywcze truskawek
  • dodatki chemiczne
  • suplementacja
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising