Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić sos z karczochów i szpinaku?

Opiekun artykułu: kasgade
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić sos z karczochów i szpinaku?

Jak przyrządzić sos z karczochów i szpinaku?

Zielony dip – sos może przydać się do wielu potraw. Chociaż wykonany z karczochów oraz szpinaku sos wydaje się być niejadalny, nie jest tak. Wykonany z dwóch niezbyt lubianych składników, może stać się idealnym urozmaiceniem potraw mięsnych, słonych przekąsek albo zdrowych przysmaków. Nie bój się szpinaku, nie bój się karczochów i wykorzystaj proponowany przez nas przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Nietypowy sos z karczochów oraz szpinaku można zrobić z odpowiednio wyselekcjonowanych, świeżych składników, a są to:

    * 300 g szpinaku mrożonego,

    * 400 g karczochów w zalewie,

    * 115 g mozzarelli,

    * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

    * 1/2 szklanki majonezu,

    * 2/3 szklanki sera żółtego,

    * 1/4 szklanki szalotki,

    * 1 ząbek czosnku,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jeszcze przed wzięciem do ręki składników włączyć piekarnik, ustawiając go na temperaturę 190 stopni Celsjusza. Odcedzić karczochy z zalewy, najlepiej przez sitko. Następnie przełożyć warzywo do kielicha blendera. Dodać obrany z łupinki ząbek czosnku oraz umytą i posiekaną na kawałki szalotkę. Zmiksować wszystko razem.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Zmiksowane elementy przełożyć do miski. Dodać do nich majonez, rozmrożony szpinak, jogurt oraz starty na tarce ser żółty. Wymieszać dokładnie całość, po czym przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Rozłożyć je równomiernie po naczyniu i tak przygotowane wsunąć do piekarnika. Podgrzewać przez 20 – 25 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sos ze szpinaku i kaparów należy podawać na gorąco. Doskonale pasuje do chrupiących, słonych lub neutralnych przekąsek, jak również do bagietek albo kawałków chleba. Sos z powodzeniem można przygotować dzień wcześniej, a potem podgrzać przed podaniem albo po wykorzystaniu przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i przechowywać w lodówce przez 3 – 4 doby.

Popularne tagi
  • składniki dipu
  • pesto
  • cytryna
  • temperatura
  • sos holenderski
  • przepis na sos enchilada
  • przygotowanie sosu czosnkowego
  • hamburger
  • sos meksykański
  • masła i kaparów
  • kawowy sos barbecue
  • sposób na ocet jabłkowy
  • hot-dog
  • wielkanoc
  • podawanie sosu czosnkowego
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising