Deser jajeczno-cynamonowy z diety Dukana

Deser jajeczno-cynamonowy z diety Dukana
Nawet na diecie ma się od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. Błędne jest przekonanie, że nie można zjeść niczego, ponieważ waga od razu podwoi się i nici z odchudzania. Nie jest to prawda. W czasie diety Dukana można jadać, choć nie codziennie, deser jajeczno-cynamonowy, który skutecznie zaspokoi ochotę na słodkości.
Jakie składniki są niezbędne?
Wykonanie smacznego kremu uzależnione jest od świeżych zebrania wszystkich składników. Powinny być dobrej jakości. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 łyżki cynamonu,
* 2 łyżki słodziku w proszku,
* 1 laska wanilii,
* 1 cytryna,
* 3 opakowania żelatyny,
* 5 żółtek,
* 1/2 l mleka, chudego.Krok pierwszy
Zawartość opakowań z żelatyną przesypać do rondelka i zalać taką ilością zimnej wody, aby zakryła proszek. Wymieszać i pozostawić.
Krok drugi
Do drugiego rondla przelać mleko. Laskę cynamonu przeciąć na pół i wrzucić do mleka. Następnie dodać cynamon. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym prosto do garnka z mlekiem zetrzeć na drobnej tarce cytrynową skórkę. Wymieszać i postawić garnek na gazie.
Krok trzeci
Doprowadzić mleko do zagotowania, a gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z gazu i przykryć. Pozostawić na 25 – 30 minut, żeby wszystko dobrze się zaparzyło.W osobnej misce ubić żółtka ze słodzikiem na bardzo puszystą pianę, w której słodzik będzie niewidoczny.
Krok czwarty
Mleko przecedzić do garnka. Następnie do wciąż ciepłego mleka, w garnku ustawionym na małym gazie, dodawać żółtka ze słodzikiem. Cały czas mieszać trzepaczką, aż całość zacznie gęstnieć. Na zakończenie dodać żelatynę i mieszać – ciągle podgrzewając – póki cała żelatyna się nie rozpuści. Gotową masę przelać do salaterek albo misek, ostudzić, po czym włożyć na 3 godziny do lodówki. Podawać z owocami, cynamonem lub bez dodatków. Smacznego!