Zakumaj.pl

Deser jajeczno-cynamonowy z diety Dukana

Deser jajeczno-cynamonowy z diety Dukana

Nawet na diecie ma się od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. Błędne jest przekonanie, że nie można zjeść niczego, ponieważ waga od razu podwoi się i nici z odchudzania. Nie jest to prawda. W czasie diety Dukana można jadać, choć nie codziennie, deser jajeczno-cynamonowy, który skutecznie zaspokoi ochotę na słodkości.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Wykonanie smacznego kremu uzależnione jest od świeżych zebrania wszystkich składników. Powinny być dobrej jakości. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 łyżki cynamonu,
    * 2 łyżki słodziku w proszku,
    * 1 laska wanilii,
    * 1 cytryna,
    * 3 opakowania żelatyny,
    * 5 żółtek,
    * 1/2 l mleka, chudego.

  • Krok pierwszy

    Zawartość opakowań z żelatyną przesypać do rondelka i zalać taką ilością zimnej wody, aby zakryła proszek. Wymieszać i pozostawić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do drugiego rondla przelać mleko. Laskę cynamonu przeciąć na pół i wrzucić do mleka. Następnie dodać cynamon. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, po czym prosto do garnka z mlekiem zetrzeć na drobnej tarce cytrynową skórkę. Wymieszać i postawić garnek na gazie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Doprowadzić mleko do zagotowania, a gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z gazu i przykryć. Pozostawić na 25 – 30 minut, żeby wszystko dobrze się zaparzyło.W osobnej misce ubić żółtka ze słodzikiem na bardzo puszystą pianę, w której słodzik będzie niewidoczny.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Mleko przecedzić do garnka. Następnie do wciąż ciepłego mleka, w garnku ustawionym na małym gazie, dodawać żółtka ze słodzikiem. Cały czas mieszać trzepaczką, aż całość zacznie gęstnieć. Na zakończenie dodać żelatynę i mieszać – ciągle podgrzewając – póki cała żelatyna się nie rozpuści. Gotową masę przelać do salaterek albo misek, ostudzić, po czym włożyć na 3 godziny do lodówki. Podawać z owocami, cynamonem lub bez dodatków. Smacznego!