Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczny tatar według Dukana?

Opiekun artykułu: adka
Jak zrobić smaczny tatar według Dukana?

Jak zrobić smaczny tatar według Dukana?

Dieta Dukana nie jest najlepszym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów, ale bardzo dobrym na urozmaicenie domowej książki kucharskiej. Wśród wielu przepisów znaleźć można zwykłe, urozmaicone lub bardzo proste. Jednym z ciekawszych jest receptura na przyrządzenie tatara – surowego mięsa z dodatkami – który tylko dobrze zrobiony będzie nadawał się do jedzenia. Oto sposób na wykonanie przysmaku.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty spożywcze

    Niezbędne produkty spożywcze

    Podstawą zrobienia tatara z całkowitym powodzeniem są odpowiednie składniki. W przypadku tej potrawy należy z najwyższa uwagą zadbać o mięso, ponieważ przeterminowane może prowadzić do poważnych chorób. Do działania potrzebne będą:

    * 300 g mięsa mielonego,

    * 3 żółtka,

    * 3 ogórki kiszone,

    * 1 cebula,

    * 3 łyżeczki musztardy,

    * papryka mielona ostra,

    * maggi,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Najważniejszym elementem działania jest przygotowanie mięsa. Dobrze jest kupić mielone mięso, ponieważ sprawdza się bardzo dobrze jako postawa posiłku. Obecnie w sklepach można znaleźć opakowania foliowe z mięsem przeznaczonym na tatara. Jest ono delikatniejsze i nie wymaga żadnej obróbki. Należy jedynie przełożyć je z opakowania do miski i rozgnieść widelcem na delikatniejszą masę o ciemnym czerwonym kolorze.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozdrobnione mięso doprawić pieprzem, solą, papryką mieloną oraz maggi. Wymieszać wszystko dokładnie, nadając mięsu smak dostosowany do własnych upodobań. Bardzo dobrze wymieszać, po czym zasłonić miskę folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ogórki drobno posiekać, ze skórką bądź bez niej, w zależności od ulubionej formy. Cebulę obrać z łupinki i również pokroić w niewielką kosteczkę.Po upływie wymaganego czasu wyjąć przesiąknięte przyprawami mięso, formując na talerzu stołowym ładny kopczyk. Można go lekko spłaszczyć, a na samym środku zrobić dwoma palcami wgłębienie. Wbić do dziurki żółtko albo 2 żółtka. Wokół potrawy położyć na talerzu ogórki oraz cebulę.Przed zjedzeniem niezbędne jest wymieszanie mięsa mielonego z jakiem oraz warzywami. Dzięki takiemu połączeniu mięso dodatkowo będzie smakowało wyśmienicie, połączone z warzywnymi sokami. Po wymieszaniu pozostaje jedynie przejść do konsumpcji. Smacznego!

Popularne tagi
  • pieprz mielony
  • serek homogenizowany
  • chleb dukana
  • ser twarogowy
  • urozmaicenie diety
  • fazy diety
  • pasta z makreli
  • sos dukana
  • błonnik
  • jadłospis
  • feta
  • musztarda dijon
  • shake
  • kolacja
  • miska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising